OBRAZEM: 125 vozidel a 550 vojáků americké a britské armády projíždí Českem

Do Staré Boleslavi u Prahy dorazila v sobotu kolem 14. hodiny první část konvoje americké a britské armády, který se přesouvá z Německa do Polska. V Jaselských kasárnách v Boleslavi vojáci stráví noc a v neděli ráno budou pokračovat na hraniční přechod v Náchodě. V Polsku by měli působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z Rozvadova vyrazil konvoj amerických a britských vojáků

Z Rozvadova vyrazil konvoj amerických a britských vojáků | Zdroj: ČTK

U silnice před kasárnami čekalo na vojáky několik desítek lidí, někteří si přinesli americké vlajky. Konvoji mávali, vojáci jim odpovídali také máváním.

„Jsem tady, protože si vážím demokracie,“ říká František Prchlík z Veleně u Prahy. „Jdu je symbolicky pozdravit,“ vysvětlil důvod své přítomnosti František Kejmar z Káraného, který stejně jako Prchlík před kasárnami rozvinul americkou vlajku. Američany prý zažil už jako dítě na konci druhé světlové války a dostal od nich tehdy žvýkačky s upozorněním, že je nemá polykat.

Atmosféru při vítání konvoje ozvláštnil řidič Škody 1203 s nápisy Výkup koží, 1. máj a Sběrné suroviny, který jezdil kolem kasáren a pouštěl z tlampačů písně Krala Kryla a Waldemara Matušky nebo hlášky Miroslava Donutila z jeho vojenských rolí.

První ze 125 vozidel vyrazila od hranic s Německem před půl desátou. Po dálnici D5 vojáci zamířili do Ostrova u Stříbra, kde natankovali svou vlastní naftu, a dále pokračovali na Starou Boleslav.

Přesun ozbrojených sil na severovýchod Polska je součástí koaličních opatření NATO. Na hraniční přechod v Rozvadově první vojáci dorazili okolo deváté hodiny. Do Staré Boleslavi, kde vojáci přespí, první část konvoje dorazila kolem třetí hodiny odpoledne. V neděli bude konvoj pokračovat směrem na Náchod a pak do Polska

Celkem konvoj čítá 550 vojáků a 125 vozidel z 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment). Kvůli bezpečnosti byl rozdělen do sedmi částí. Na našem území stráví příslušníci spojeneckých armád maximálně dva dny.

Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

ČTK, Jan Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme