Ferrari vyhrálo první závod sezony F1, v Melbourne triumfoval Sebastian Vettel

Předpokládaná dominance Mercedesu se na úvod sezony F1 nekonala. Sebastian Vettel ze stáje Ferrari díky lépe zvolené strategii předjel Lewise Hamiltona a získal první vítězství pro svou stáj po roce a půl. Hamilton skončil na druhém místě před svým týmovým kolegou Valtterim Bottasem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebastian Vettel

Sebastian Vettel | Zdroj: Reuters

Start Lewis Hamilton zvládl. Po dvou zaváděcích kolech se udržel před Sebastianem Vettelem a udržel se na čele, v 17. kole ale přišel klíčový okamžik. Hamilton zajel do boxů a přenechal Vettelovi první místo.

Když se Brit vrátil na trať, zařadil se za pomalejšího Maxe Verstappena s Red Bullem. Před ním Vettel zajížděl rychlá kola a získal rozhodující náskok. Když k zastávce u mechaniků zamířil rudý vůz, vrátil se těsně před stříbrným šípem.

"Do boxů jsem zajel o kolo dřív, než jsme plánovali. Bylo to moje rozhodnutí, protože se mi přehřívaly gumy a ztrácely přilnavost," vysvětloval Hamilton. "Samozřejmě jsem to nemohl vědět jistě, ale když jsem před startem říkal, že Ferrari bude rychlé, nelhal jsem, ani neblafoval," dodal.

Vettelovi se dařilo i po změně na tvrdší sadu pneumatik. Hamilton nedokázal sekundovat jeho tempu a dostat Němce pod tlak. Čtyřnásobný šampion z let 2010 – 2013 si budoval až desetisekundový náskok a dojel si pro své 43. vítězství v kariéře. Ferrari vyhrála po roce a půl.

"Je to šílené v tom nejlepším slova smyslu. Když vidíte všechny ty fanoušky s vlajkami Ferrari, co vběhli na trať. Do konce sezony je samozřejmě ještě hodně daleko, ale momentálně jsme v sedmém nebi," zářil po závodě vítěz.

Lewis Hamilton dojel s desetisekundovou ztrátou na druhém místě, v závěru zajížděl lepší časy jeho nový týmový kolega Valtteri Bottas, který při svém prvním startu pro Mercedes rovnou skončil na stupních vítězů.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme