Podvodníci mají nový trik. Zneužijí cizí bankovní účet, majiteli konta hrozí i vězení

Časopis Týden upozorňuje na nový trik podvodníků. Za malou finanční odměnu přimějí chudé lidi, aby si založili bankovní účet. Na něj si pak podvodníci naberou půjčky, které nesplácejí. Do dluhů se pak dostanou majitelé kont, kterým kvůli spoluúčasti hrozí až roční vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dohoda, úplatek, úplatky, byznys, korupce, peníze, obálka s penězi (ilustrační foto)

dohoda, úplatek, úplatky, byznys, korupce, peníze, obálka s penězi (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Naposledy se s takovými podvody setkala benešovská policie, za poslední rok eviduje tři případy.

Obdobné zkušenosti mají i policisté z Ústecka, Ostravska nebo Prahy. Zatím není jisté, zda za podvody stojí organizovaná skupina, nebo jednotlivec.

Na problém upozorňují i některé banky. Třeba ČSOB zaznamenala za rok 20 případů. „Objevují se zhruba od roku 2013, trend je nepochybně vzrůstající,“ řekla pro Týden mluvčí banky Pavla Hávová. Lidé by si podle ní měli dávat pozor zejména v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Pachatelé si pro své podvody nejčastěji vybírají seniory, nesvéprávné osoby nebo lidi, kteří mají nižší schopnost vnímat důsledky svých činů.

Zajdou s nimi do banky, založí účet na jméno své oběti a ponechají si právo s kontem disponovat. Na konto si pak sjednají množství úvěrů a půjčené peníze bleskově převedou na anonymní účet.

Banky pak peníze vymáhají po původním majiteli kont. Když zjistí, že je někdo podvedl, zablokují účet a obrátí se na policii. Člověku, který se nechá přesvědčit k založení účtu, hrozí kvůli spoluúčasti na legalizaci výnosů z trestné činnosti až roční vězení. Podrobnosti přináší časopis Týden.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme