Věž Kalich v Litoměřicích – 174 schodů ke kráse

28. březen 2017

Z tohoto Kalicha se nenapijete. Ledaže byste byli poetové a řekli, že jste se do sytosti napili krásy historických Litoměřic a okolní přírody Českého Středohoří. Vyhlídková věž Kalich nad budovou litoměřické radnice vám takové „nalokání“ opravdu dopřeje. Musíte na ni ale nejdřív vyšlapat 174 schodů.

Původní pozdně gotický dům z první poloviny 16. století přestavěl Ambrosio Balli v letech 1570-1580 pro majitele Jana Samuela Mráze. Společně s renesanční podobou získal dům i věž v podobě kalicha. Ten připomíná starobylou vinařskou historii Litoměřicka. Ostatně právě Mrázové drželi úřad perkmistrů hor viničných, byli nejvyššími správci zdejších vinohradů a také městskými radními.

Osm okének poskytuje skvostné výhledy na město i nejbližší okolí, ale kdysi ta okénka měla i jinou funkci. Když tady probíhala zasedání městské rady, každý radní si do okénka vyvěsil svůj prapor, a tak bylo zřejmé, kdo se zasedání účastní.

Posledním majitelem domu z rodiny Mrázů byl Zikmund a městu se pak konečně podařilo získat dům zvaný původně Pod bání do svého vlastnictví. Dnes tu sídlí městský úřad a také Informační centrum. Jeho pracovníci zájemce na věž doprovodí.

Věž Kalich - pohled na Dómský pahorek

Věž Kalich je přístupná v době od května do září denně od 10:00 do 16:00. Časy prohlídek upřesňuje pracovník infocentra. V době od října do dubna je Kalich přístupný od pondělí do pátku v 13:00. Návštěva Kalicha je možná pouze za příznivých povětrnostních a klimatických podmínek.

Pro milovníky detailů – od roku 1994 můžete v průchodu vidět náhrobní desku manželky původního majitele Ludmily Mrázové.

Spustit audio