Dvojitý trest pro Navalného. Za nepovolenou demonstraci dostal 15 dní ve vězení a pokutu

Ruský soud potrestal opozičního lídra Alexeje Navalného 15 dny vězení za neuposlechnutí výzvy policisty při nedělních protivládních protestech. Za výzvy k účasti na nepovolené akci mu pak byla vyměřena pokuta 20 000 rublů, tedy v přepočtu necelých devět tisíc korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj | Zdroj: Reuters

Moskevský přestupkový soud konstatoval, že Navalnyj jako organizátor veřejně vyzýval občany, aby vyšli na Tverskou ulici - tím zkomplikoval dopravu a narušil veřejný pořádek. Navalnyj vinu odmítl.

Nečekaně dostal dva tresty v rychlém sledu za sebou, přestože jeho obhájkyně Olga Michajlovová v druhém případě žádala několikadenní odklad, aby měla čas prostudovat obvinění a připravit obhajobu.

V Rusku to vře. V ulicích měst po celé zemi demonstrovaly desetitisíce lidí. Zatčených jsou stovky

Číst článek

Soud to zamítl a Navalnému k pokutě přidal patnáctidenní vězení. To znamená, že pokud se Navalnyj v průběhu půl roku dopustí dalšího podobného přestupku, čeká ho trestní řízení a pravděpodobně několikaleté uvěznění. To by mu znemožnilo kandidovat příští rok v prezidentských volbách.

Na demonstrace proti korupci v Moskvě, Petrohradu a dalších velkých městech přišly desítky tisíc lidí, převážně mladých.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov označil nedělní akce za provokace. „Občané mají právo na veřejné shromažďování, musí ale postupovat v souladu se zákonem, který k mítinkům vyžaduje souhlas místních úřadů," řekl.

Podle jeho slov organizátoři akce ke svým cílům zneužili mládež, které za účast na demonstracích zaplatili.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj. | Foto: Reuters

Martin Dorazín, miz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme