Klaus: Disidenti z dnešní doby nepochopili nic

Za žalostnou a smutnou označil prezident Václav Klaus reakci bývalých disidentů na své výroky o nebezpečném vlivu nevládních organizací na veřejný život. Klaus nedávno prohlásil, že Rada Evropy by měla bojovat proti takzvané postdemokracii, do které patří i nátlak nejrůznějších hnutí. Podle něj totiž chtějí promlouvat do běžného života lidí, přestože nemají mandát vzešlý z voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus | Foto: Jan Rosenauer

Klausova slova považují bývalí disidenti za diskreditaci úsilí nevládních organizací a za útok na základní demokratické principy zaručené ústavou.

Na jejich konto Klaus při dnešní návštěvě Libereckého kraje řekl, že z dnešní doby nepochopili bohužel vůbec nic. "Žijeme v pluralistické společnosti. Já jim nezakazuji jejich postoje, ale oni se pokoušejí zakazovat mé postoje mně a předvádějí svou neschopnost žít ve svobodné společnosti," sdělil Klaus ČTK.

Prezidentovi poslalo v pátek své vyjádření 12 osobností, spjatých s bojem proti komunistickému režimu - například Rudolf Battěk, Václav Malý, Jan Ruml, Petr Uhl, Karol Sidon, Jiřina Šiklová, Svatopluk Karásek či Jan Štern.

Autoři v dopise prezidentovi protestovali proti zlehčování úsilí občanských iniciativ a výrokům o jejich škodlivosti. V souvislosti s Klausovou kritikou připomněli, jak "legitimní orgány komunistického režimu" pronásledovaly a označovaly za "ztroskotance a samozvance" představitele občanských aktivit jako Charta 77.

"Domnívali jsme se, že po listopadu 1989 už nikdo nebude znevažovat a podceňovat váhu občanských iniciativ a nevládních a neparlamentních skupin a hnutí, ale že jim byla přiznána ústavou nezastupitelná úloha v procesu utváření svobodné občanské společnosti," stojí v dopise.

Klaus ocenil "velmi pozitivní činy" autorů dopisu v době totalitního režimu před rokem 1989. "Jestli však žijí pořád v nesvobodě, pak je to pravděpodobně jejich nesvoboda vlastní osobní," konstatoval.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme