Tour de France v Číně. Slavný závod se chce prosadit v zemi s půl miliardou kol

Organizátoři Tour de France chtějí využít potenciál nejlidnatější země světa. Závěrečné kritérium sezony tak z Japonska stěhují do Číny a elitní světoví jezdci se představí na konci října na tříkilometrovém okruhu v Šanghaji. Ambasadorem akce je vítěz Tour z roku 2010 Andy Schleck.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tour de France se snaží prosadit závodní cyklistiku v Číně

Tour de France se snaží prosadit závodní cyklistiku v Číně | Foto: Tour de France

„V Číně je 450 milionů kol, takže jde o vůdčí cyklistickou zemi na světě. Jenže žádný Číňan nikdy nevyhrál Tour de France. A jenom jeden se závodu vůbec zúčastnil,“ uvědomili si organizátoři nejslavnějšího cyklistického závodu světa z agentury ASO.

A vymysleli plán, jak slavný francouzský závod a vůbec cyklistiku v nejlidnatější zemi světa zviditelnit. V závěru cyklistické sezony se tak v Číně pojedou dva závody pod záštitou slavné události. Nejdřív v září Etape China by le Tour de France v okolí rodiště Mao Ce-tunga. Na závěr sezony se pak výběr lídrů stájí z Tour a nejlepších čínských cyklistů sejde v Šanghaji na tradičním kritériu ke konci sezony.

Start v Německu, dvakrát do Alp. Tour de France 2017 bude drsná, ví obhájce Froome

Číst článek

„Naše studie ukazují, že hodně Číňanů slyšelo o Tour de France, ale nemají ani ponětí, co to je. Nevědí, jak dlouho závod trvá, jaké jsou její hvězdy,“ uvědomuje si Philippe Fournier de Lauriere z pořádající agentury.

„Je to velký trh, ale je těžké na něj proniknout. Pořádání akcí pod hlavičkou TdF v Číně je zásadní, protože chceme v Číně sdílet vášeň pro cyklistiku,“ poodkryl jeden z dalších důvodů.

Jediný Číňan na Tour dojel poslední

Čínská stále se rozšiřující střední třída vyměnila kola za auta. Ale větší množství volného času vrací kolo do hry ne jako dopravní prostředek, ale coby možnost sportovního vyžití. Žádné cyklistické závody světového významu se zde ale nekonají, neexistuje ani žádný čínský profesionální tým.

Na konci října ale mají do Šanghaje dorazit velké hvězdy. Ambasadorem je vítěz Tour z roku 2010 Andy Schleck. Kritérium se pojede na tříkilometrovém okruhu v Šanghaji a pořadatelé věří, že se přijdou podívat statisíce diváků. V japonské Saitamě, kde se tradiční závěr sezony konal v posledních letech, chodilo na cyklistiku 200 tisíc lidí.

Philippe Fournier de Lauriere věří, že Tour de France v Číně může nastartovat proces, na jehož konci bude čínský závodník slavit na Champs-Élysées. Zatím se zúčastnil jediný a Ťi Čcheng skončil v roce 2014 úplně poslední.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme