Australská letoviska zasáhl cyklon Debbie, bez proudu jsou tisíce lidí

Cyklon Debbie zasáhl severovýchodní pobřeží Austrálie. Úřady ve městě Proserpine hlasí prvního těžce zraněného. Počet zraněných a mrtvých může podle policie růst. Situaci navíc komplikují výpadky proudu a nedostatek telefonního signálu. Nárazy větru na mnoha místech dosáhly až 260 kilometrů za hodinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silný vítr ohýbá stromy v severoaustralském letovisku Airlie Beach, brána k Velkému bariérovému útesu

Silný vítr ohýbá stromy v severoaustralském letovisku Airlie Beach, brána k Velkému bariérovému útesu | Zdroj: Reuters

Přes 45 000 domácností je bez proudu, školy v zasažené oblasti zůstanou zavřené a aerolinky musely zrušit nebo odklonit velkou část svých letů. Policie obyvatele žádá, aby nevycházeli z úkrytů, silný vítr totiž hrozí do odpoledních hodin středoevropského času.

Skučení větru, hustý déšť a rozbouřené moře. Na severovýchodním pobřeží v noci udeřil cyklon Debbie. V turistických letoviscích podél světově známého Velkého bariérového útesu byla rychlost větru dokonce větší než 260 kilometrů v hodině. Úřady ve městě Proserpine hlasí prvního těžce zraněného. Počet zraněných a mrtvých může podle policie růst.

Na Austrálii se žene cyklon Debbie. Tisíce lidí musí opustit své domovy

Číst článek

Situaci navíc komplikují výpadky proudu a nedostatek telefonního signálu. Nárazy větru na mnoha místech dosáhly až dvou set šedesáti kilometrů za hodinu. Na pevnině ve státě Queensland v okolí města Airlie Beach živel přerušil telefonní spojení.

Na čtyři stovky škol a školek zůstalo zavřených, uzavřeno bylo i letiště Townsville a přístavy Abbot Point, Mackay a Hay Point kvůli vysokým vlnám. „Cyklon je velmi hlučný.. zní to jako by na střeše vašeho domu přistálo jumbo,“ popsal živel jeden z místních obyvatel.

Krátce předtím poničil turistická letoviska na ostrovech Whitsunday Islands u východního pobřeží. Blížící se cyklon zachytila kamera z Mezinárodní vesmírné stanice.

„Je to velmi hlasité. Vítr hučí, zní to jako nákladní vlak,“ popsal cyklon Jan Clifford pro agenturu Reuters z města Airlie Beach. Přívalové deště, které Debbie přinesla, zatopily ulice. Vítr vysklil mnoho oken a vyvrátil stromy.

Debbie oproti očekávání postupuje na jihozápad velmi pomalu, což znamená, že lijáky a vichr potrvají v oblasti nejméně ještě 24 hodin. „Potrvá to dlouho, minimálně do večera, než vítr začne konečně slábnout,“ uvedla premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková. Zároveň vyzvala obyvatele, aby v příštích 12 hodinách nevycházeli z domů.

Škody po cyklonu Debbie | Foto: Reuters

Evakuace kvůli Debbie byla největší od roku 1974, kdy cyklon Tracy zpustošil severoaustralské město Darwin. Queenslandská premiérka Annastacia Palaszczuková sdělila, že ničivý účinek cyklonu Debbie může být srovnatelný s cyklonem Yasi, který v roce 2011 napáchal milionové materiální škody.

Přívalové deště, které Debbie přinesla, zatopily ulice, vítr vysklil mnoho oken a vyvrátil stromy. „Samotné ‚oko‘ má asi 50 kilometrů v průměru,“ řekl meteorolog Adam Blazak.

Výzvu k evakuaci do výše položených míst dostalo 25 tisíc lidí. Někteří z nich ale své domovy opustit nechtěli, ačkoli úřady upozornily, že cyklon může zpustošit pás území široký až 100 kilometrů

Očekává se, že cyklon způsobí i vážné škody farmářům. V oblasti se pěstuje zejména ovoce a zelenina, včetně rajčat, paprik či manga.

ČTK, Václav Jabůrek, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme