Špičky Asadova režimu před soudem? Mučení vězňů v Sýrii bude řešit španělská justice

Španělsko bude vyšetřovat představitele syrského režimu prezidenta Bašára Asada kvůli podezření z porušování lidských práv. Rozhodl o tom podle deníku El Mundo v pondělí španělský vyšetřující soudce Eloy Velasco, který přijal stížnost Španělky, jejíž syrský bratr zmizel v Sýrii v roce 2013. Jeho rodina posléze zjistila, že byl zatčen a umučen v syrském vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syřan ukazuje stopy po mučení, které nese na zádech po propuštění z režimem spravovaného vězení (severní Aleppo, 23. srpna 2012).

Syřan ukazuje stopy po mučení, které nese na zádech po propuštění z režimem spravovaného vězení (severní Aleppo, 23. srpna 2012). | Foto: Fotobanka Profimedia

Soudce Velasco nařídil vyšetřování kvůli trestným činům terorismu a násilného zmizení i přes námitku prokuratury, že španělská justice k takovém vyšetřování není kompetentní. Podle prokurátorky Teresy Sandovalové se případem španělská justice nemá zabývat, protože obětí trestného činu nebyl Španěl.

Velasco přijetí stížnosti zdůvodnil mimo jiné tím, že sestra oběti je Španělka a jako příbuzná je podle podezření nepřímou obětí mučení a vraždy svého bratra. Vyšetřování je podle něj možné mimo jiné díky zákonu o pomoci obětem násilných trestných činů a ochraně obětí terorismu. Navíc na základě zákona o obecné spravedlnosti může španělská justice soudit porušování lidských práv v zahraničí, obrátí-li se na ni španělští občané.

Jako svědka předvolal Velasco na 10. dubna kromě stěžovatelky i bývalého forenzního fotografa syrské vojenské policie, přezdívaného César, který v září 2013 uprchl ze Sýrie a který s sebou odvezl podle listu El Mundo na 50 000 fotografií mučených vězňů. Právě na několika z nich poznala v roce 2015 stěžovatelka svého bratra Abdala Hamda a zjistila tak, že byl mučen v jedné věznici v Damašku.

Tehdy dvaačtyřicetiletý Hamdo byl podle spisu, který nařizuje vyšetřování ve Španělsku, násilně zadržen v únoru 2013, když jako každý den rozvážel potraviny do obchodů. Podle stížnosti bylo účelem jeho zatčení "eliminovat politické odpůrce režimu Bašára Asada".

Další svědek bude vypovídat 9. května - je jím novinář španělského listu El Mundo Javiera Espinosu, který dříve působil jako zpravodaj na Blízkém východě. V září 2013 byl unesen radikály z organizace Islámský stát (IS), propuštěn byl v březnu následujícího roku.

Španělský vyšetřující soudce také požádal o spolupráci Jednotku Evropské unie pro justiční spolupráci (Eurojust). Vyžádal si od ní informace, zda se i v jiných státech EU vyšetřují podobné případy násilného zmizení, mučení či zločinů terorismu a porušování lidských práv ze strany Asadova režimu.

Španělsko už v minulosti vyšetřovalo několik případů týkajících se porušování lidských práv v zahraničí. Proslulý byl v této oblasti soudce Baltasar Garzón, který například požadoval vyšetřování šesti vysoce postavených činitelů vlády exprezidenta USA George Bushe kvůli mučení ve věznici na Guantánamu. To ale španělská prokuratura v roce 2009 zamítla.

Už v roce 1998 Garzón oficiálně obvinil z genocidy, terorismu a mučení bývalého chilského prezidenta Augusta Pinocheta. Z genocidy a zločinů proti lidskosti v době diktatury v Argentině v letech 1976-1983 obvinil Garzón i desítky argentinských důstojníků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme