Reznou, rozpadají se, přitahují nepořádek. Chrudim chystá zátah na autovraky

28. březen 2017

Trvale odstavená auta jsou problém i v Chrudimi. Městští strážníci sestavili seznam možných vraků. Než ale vozy z ulic zmizí, chvíli to potrvá. Ne každé auto, které jako vrak vypadá, totiž podle zákona vrak opravdu je. Některé vozy se přitom nepohnuly už několik let.

„Je to různé, na některých místech jsou to měsíce. Víme o pár vozidlech, která tam stojí roky,“ říká šéf chrudimských strážníků Lukáš Dvořák, který nechal sestavit seznam možných autovraků.

To je ale podle něj všechno, co může udělat: „V první vlně jsme zaznamenali deset vozidel, přidali jsme ještě jedno vozidlo, takže máme jedenáct vozidel, která jsme zadokumentovali a předávali dál do řešení.“

Není vrak jako vrak

Nastoupit teď musí městští úředníci. Největší problém je určit, co vlastně vrak je. Nedávno se změnila zákonná definice autovraku. Podle té je to silniční vozidlo, které je zjevně technicky nezpůsobilé k provozu, nebo by si vyžádalo opravu, nebo doplnění podstatných částí mechanismu nebo konstrukce.

Chrudim proto zaplatí znalce, který vytipovaná auta prohlédne a zpracuje posudek. Potom může začít hledání majitele.

Autovrak v Chrudimi na Legumě

„Poslední známí vlastníci se zjistí podle SPZ a VIN kódu. Následně budou obesláni výzvou. Pokud vozidlo neodstraní, bude ekologicky zlikvidováno na náklady města,“ říká chrudimská mluvčí Sylva Drašnarová.

Vraky čekají na sešrotování i dva roky

Jenže to je až poslední krok. Autovraky čekají na sešrotování několik měsíců, popisuje svoji zkušenost ředitel chrudimských technických služeb Zdeněk Kolář: „Uskladníme, zabezpečíme nějakým způsobem a v podstatě vyčkáváme do doby, než se vše vyřeší po právní stránce. Pokud je s tím souhlas, pak ta auta předáváme k likvidaci odborným firmám. Nejkratší čekací doba je asi půl roku, ale nejsou výjimky, když tady auto stojí dva roky.“

Město se pak snaží donutit majitele, aby zaplatil náklady. To ale není všechno, vlastníkovi vraku hrozí i citelná pokuta. Ve správním řízení to může být teoreticky až 300 tisíc korun.

Autovrak na chrudimském sídlišti sídlišti U Stadionu
autor: kop
Spustit audio