Jan Fingerland: Mosul krvácí

28. březen 2017

Platí rčení „S čím kdo zachází, tím také schází“ nebo „Když se kácí les, létají třísky“? Podobná úsloví mohou napadnout pozorovatele tragických událostí v iráckém Mosulu. Za poslední týdny tu zemřely stovky civilistů. A tak vedle skutečné bitvy se tu vede ještě jedna slovní a propagandistická – kdo za jejich smrt může.

Podnětem byly zprávy o nejrůznějších incidentech, ke kterým dochází zejména při dobývání západní části Mosulu, poslední velké bašty Islámského státu v Iráku. Podle kritiků postupu mezinárodní koalice tam zbytečně umírají civilisté, a to nejen rukama džihádistů, ale i irácké armády, jejích amerických spojenců a vůbec koalice bojující proti IS.

Amnesty se zlobí

Nejhlasitější je Organizace Amnesty International, podle které se koalice nedostatečně snaží předcházet civilním obětem. Iráčané a Američané jsou prý proto podezřelí ze spáchání válečného zločinu. Mnohem méně ostře se vyjádřil vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Raad Zeid Al-Husejn, který koalici vyzval k přezkoumání její taktiky, aby se co nejvíce snížilo riziko, kterému civilisté čelí. Zdůraznil ale také, že koalice čelí v Mosulu mimořádně nevybíravým postupům ze strany džihádistů.

Amnesty i OSN narážejí na informace, že za posledních několik týdnů, kdy se boje přesunuly na západ Mosulu, se značně zvýšil počet mrtvých civilistů na možná až stovky. Mluví se například o minometné palbě irácké armády z východní části města do západní, kde takto zahynulo několik dětí.

Vojensky je situace velmi obtížná, západní Mosul je plný úzkých uliček, které eliminují výhody armády

Zejména se to ale týká jediného incidentu ze 17. března, při kterém zahynulo 150, podle některých tvrzení až 250 lidí. Údajně jde o lidi, kteří zahynuli ve sklepě pod troskami domu, na který zaútočil koaliční, tedy zřejmě americký letoun. Na střeše domu měl mít pozici odstřelovač Islámského státu a obyvatelé západního Mosulu si stěžují, že kvůli jedinému džihádistovi koalice útočila na dům plný civilistů.

Značně to připomíná debaty během několika posledních válek mezi Izraelem a Hamásem na území Gazy, kdy se obvykle řeší otázka přiměřenosti a proporcionality. Dodatečný protokol k Chartě OSN z roku 1977 říká, že útoky jsou zakázány, pokud mohou způsobit smrt nebo zranění civilistů, případně zničení civilních objektů.

Potíž je, že tato definice je jen velmi pomocná. Opakovaně se stalo, že zcela jiné závěry dělaly ohledně izraelského postupu komise složené z humanitárních pracovníků, právníků a aktivistů, oproti komisím, v nichž jsou zastoupeni vojáci.

Vyšetřování těchto činů se často dostane doprostřed toho, čemu už von Clausewitz říkal „mlha války“, kdy není možné přesně určit, na základě čeho a kdy jednal ten který účastník boje. Tato válečná mlha zhoustla v posledních letech ještě více, když se objevily nové fenomény, jako sebevražední atentátníci převlečení za ženy, „armády“ neuniformovaných teroristů a podminované domy, které dále rozostřily hranici mezi účastníkem boje a civilistou.

Během incidentu ze 17. března zahynulo 150, podle některých tvrzení až 250 lidí

Kdo je zlý?

Věc má také řadu politických aspektů. Jeden spočívá v tom, že za Irák vede tažení proti extremistům v Mosulu převážně šíitská vláda, jíž iráčtí sunnité podezřívají, že si životů tamních lidí zas tolik necení. V západním Mosulu se navíc vyskytuje relativně velké množství lidí Islámskému státu nakloněných.

Dokonce panují obavy z násilností mezi Iráčany různých vyznání, které by mohly po pádu města vypuknout. Jisté je, že vojensky je situace také velmi obtížná, západní Mosul je plný úzkých uliček, které eliminují výhody armády a zvýhodňují partyzánsky bojující jednotky, zejména pokud nemají zábrany používat lidské štíty nebo podminované domy.

V iráckém Mosulu zemřely za poslední týdny stovky civilistů

Američané slíbili incident vyšetřit, prověřují stovky záběrů z vlastních leteckých misí. 17. března prý podnikli čtyři vlny útoků, při kterých zničili 25 opěrných bodů a více než 50 bojových vozidel.

Kritici amerického postupu tvrdí, že prezident Trump, který slíbil rychle zlikvidovat IS, značně uvolnil vojákům ruce při nasazení letounů a střel. To je podle těchto kritických hlasů důvod, proč se nedávno značně nepovedl nálet v Jemenu, několik desítek civilistů takto zahynulo i při náletu v Sýrii.

Tragédii Mosulu okamžitě využili v Moskvě. Ruská armáda byla kritizována za drsný postup při náletech v Sýrii, kdy bez váhání bombardovala školy a nemocnice. Moskva nyní okázale žádá, aby byl na půdě rady Bezpečnosti uspořádán brífink k americkým náletům – ve snaze smazat rozdíly v bojových postupech obou armád.

Je ovšem rozdíl mezi záměrným bombardováním civilních objektů a neopatrností, natož omylem. Z hlediska obětí ať už barbarství nebo omylu je však nepochybně jedno, co způsobilo jejich smrt.

Spustit audio