Penelope Fillonová čelí vyšetřování. Je podezřelá z účasti na zpronevěře

Francouzští vyšetřovací soudci v úterý zahájili oficiální vyšetřování manželky konzervativního prezidentského kandidáta Françoise Fillona. Penelope Fillonová je podezřelá z účasti na zpronevěře veřejných financí kvůli údajnému pobírání neoprávněných příjmů jako fiktivně zaměstnaná parlamentní asistentka. Podle agentury Reuters to uvedl zdroj z justice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

François Fillon s manželkou Penelope

François Fillon s manželkou Penelope | Zdroj: Reuters

Penelope Fillonová informace agentury nekomentovala. V nedávném interview s deníkem Journal du Dimanche ale trvala na tom, že pro svého manžela skutečně pracovala. „Potřeboval někoho, kdo by se mu staral o věci. Pokud bych to nebyla já, musel by za to platit někomu jinému,“ prohlásila.

Kauza neoprávněného obohacování Fillonových příbuzných se bude znovu vyšetřovat

Číst článek

Rozhodnutí vyšetřovat i Fillonovu manželku přichází dva týdny poté, co bylo kvůli podezření na zpronevěru veřejných peněz zahájeno vyšetřování samotného Fillona. Je to další rána jeho upadající kampani.

Zaměstnávání rodinných příslušníků jako parlamentních asistentů je ve Francii legální. V souvislosti s Fillonovou kauzou se ale tato praxe stává stále častěji terčem kritiky.

Dosavadní průzkumy mínění ukazují, že první kolo 23. dubna pravděpodobně vyhrají nezávislý centristický kandidát Emmanuel Macron a jeho rivalka z krajní pravice Marine Le Penová a že ve vzájemném souboji v druhém volebním kole 7. května Macron hladce zvítězí.

Fillon podle všeho skončí na třetím místě. Do vypuknutí aféry se zaměstnáváním příbuzných průzkumy dávaly třiašedesátiletému politikovi naději na vítězství nad Le Penovou dokonce už v první kole.

ČTK, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme