Už teď nám chybíte, díky a na shledanou, reagoval Tusk na spuštění brexitu

Předseda Evropské rady Donald Tusk ve středu odpoledne převzal dopis, ve kterém Spojené království informuje unii o svém odchodu. Británie tak devět měsíců po referendu formálně aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy. Podle Tuska je na brexitu i něco pozitivního. Zbylých 27 zemí EU nebylo nikdy jednotnějších, řekl to novinářům na tiskové konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk

Donald Tusk | Zdroj: Reuters

„Není důvod předstírat, že dnešek je šťastný den,“ řekl po přijetí dopisu od britské premiérky Theresy Mayové.

„Náš cíl je jasný. Minimalizovat ztráty pro obyvatele Evropské unie. Uděláme vše, co bude v našich silách, máme k tomu potřebné nástroje,“ uvedl s tím, že je třeba uvědomit si, že se zatím nic nezměnilo. „Dokud Británie z Evropské unie definitivně neodejde, vztahují se na ni stále zákony unie,“ dodal.

V prohlášení Evropské rady, které bylo zveřejněno souběžně s Tuskovým vystoupením, se uvádí, že ostatní členské země EU britského rozhodnutí litují, ale na celý proces jsou připraveny. Soustředit se v první řadě chtějí na klíčové věci související se „spořádaným odchodem" Británie.

Začátek konce britského členství v EU. Spojené království spustilo brexit

Číst článek

Zde se tak pohled EU může dostat do rozporu s britskou představou souběžného vyjednávání také o nové podobě vzájemných vztahů.

Tusk během vystoupení před novináři připomněl, že většina Evropanů, včetně skoro poloviny Britů si přála, aby Británie z unie neodcházela. V referendu se před devíti měsíci pro brexit vyslovilo 52 procent hlasujících.

Předseda Evropské rady dál potvrdil, že v pátek nabídne členským zemím návrh mantinelů pro vyjednávání, které by měl potvrdit mimořádný summit svolaný na 29. dubna. Na jejich základě pak Evropská komise navrhne konkrétní mandát pro jednání, který po schválení členskými zeměmi bude z unijní strany do praxe uvádět tým vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem.

Nový a speciální vztah s EU

Theresa Mayová jen chvilku před Tuskovým prohlášením vystoupila před britskými poslanci, aby potvrdila, že formálně spustila brexit. Uvedla, že má plán na nové zvláštní partnerství s unií. S Bruselem chce mít „nový, speciální a hluboký vztah". Londýn podle ní rovněž hodlá co nejdříve zaručit práva občanů EU v Británii.

„Rozhodnutí Británie není odmítnutím hodnot našich přátel Evropanů, budeme nadále jejich spolehlivými partnery, ochotnými spojenci a blízkým přáteli,“ řekla.

„Toto je historická chvíle, kterou nelze vzít zpět - Británie odchází z EU. Budeme činit vlastní rozhodnutí a vlastní zákony. Budeme kontrolovat věci, na nichž nám nejvíce záleží. Využijeme této příležitosti k vybudování silnější a spravedlivější Británie, kterou naše děti a vnuci s hrdostí nazývají domovem,“ uvedla.

Předseda Evropské rady Donald Tuks (vpravo) převzal od britského zástupce Tima Barrowa dopis o vystoupení z EU. | Foto: Reuters

Zároveň zdůraznila, že je rozhodnuta dosáhnout dobré dohody pro každého jednotlivce v celém Spojeném království a také pro občany členských států EU, pro které se země stala domovem.

Britský ministr financí Philip Hammond zase vyzval k jednotě. „V tento moment bychom měli dát stranou všechny naše minulé rozpory a soustředit se hlavně na to, abychom vyjednali co možná nejlepší dohodu pro budoucí vztahy mezi Británií a Evropskou unií,“ řekl a dodal:

„Naším cílem je budovat Británii v globálním světě. A to jak s ohledem na mezinárodní obchod a hospodářská partnerství, tak i v souvislosti s ekonomickými a společenskými reformami v Británii.“

Dopis Theresy Mayové předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi (plné znění v anglickém jazyce) 

ČTK, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme