Fotbalisté Liverpoolu zůstávají věrni starému Anfieldu. Je dobře, že se nepřestěhovali, říká Šmicer

Fotbalisté Arsenalu hrají v Londýně už víc jak deset let v nové aréně a na místě starého Highbury vyrostla rezidenční čtvrť. Například v Boltonu ustoupil původní stadion pro změnu supermarketu a našli bychom nejen v Anglii i další podobné případy. Jiným stylem řeší potřebu většího a modernějšího zázemí FC Liverpool. Snaží se co nejvíc vyjít vstříc těm fanouškům, kteří jsou na kouzlo a tradici svého oblíbeného hřiště citliví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadión Anfield Road v Liverpoolu

Stadión Anfield Road v Liverpoolu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Právě jeden z těch věrných chodil čtyřicet let na vyhlášenou jihozápadní tribunu The Kop. Kdysi se na ní ve stoje tísnilo až 27 tisíc lidí a fandilo. Teď jsou tam sedačky, kapacita je poloviční a pro atmosféru to prý platí taky.

I když tenhle povzdech patří spíš ostatním tribunám, kam za vysoké vstupné chodí stále víc turistů nebo lidí, kteří lístky dostanou a na rozdíl od místních nepovzbuzují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak stadiony (ne)přicházejí o duši

Ale pokud jde o to, jak se mění samotný stadion, je tenhle pamětník docela spokojený – Anfield má modernější tvář, ale duše zůstává.

Pořád je to stavba, na které zvenčí upoutají anglické zdi z neomítnutých červených cihel a uvnitř si zásadní změny také nemusíte všimnout, i když v září přibylo osm a půl tisíce sedaček díky novému patru na hlavní tribuně.

„Mám radost, že se nestěhovali. Oni chtěli zvýšit kapacitu pro šedesát až sedmdesát tisíc. Měli taky v plánu stavět nový stadion na jiném místě, ale nakonec přestavěli novou tribunu,“ říká bývalý hráč FC Liverpool Vladimír Šmicer, který si vylepšený Anfield vyzkoušel o víkendu v exhibičním zápase proti veteránům Realu Madrid.

Bývalý fotbalista Šmicer se chystal na exhibici legend v královském golfovém klubu

Číst článek

Přestavba ale pokračuje. Na dalších dvou tribunách má přibýt dalších asi pět tisíc míst, a tak se stadion Liverpoolu i ve své původní lokalitě přiblíží zmíněné 60tisícové kapacitě – a časem jí možná i překoná.

„Vyšší kapacitu mohou docítil. Na Liverpoolu jsou diváci blíž hráčům, na rozdíl třeba od Arsenalu a Manchesteru City, kde se mi zdá, že jsou dál,“ vysvětluje Šmicer kouzlo Anfieldu. Celkově stadiony vypadají novější, mají větší možnosti,“ přibližuje tribuny v Premier League.

„Jsem nesmírně rád, že se zachoval duch legendárního Anfieldu,“ usmívá se fotbalový romantik Vladimír Šmicer při pohledu na stadion, který byl šest let jeho fotbalovou kanceláří.

Jan Kaliba, Štěpán Andr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme