Psi by mohli sloužit místo mamografů. Ve Francii vyčmuchali pacientky trpící rakovinou prsu

S rozpoznáním rakoviny by mohli pomáhat psi. Naznačují to výsledky studie francouzského Curie institutu. Dvěma německým ovčákům se při testu podařilo až se stoprocentní úspěšností rozpoznat ženy, které trpěly rakovinou prsu od těch, které nemoc neměly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ovčák

Německý ovčák | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Testování mělo dvě fáze. Dva psi Thor a Nykios nejdřív prošli půlročním cvičením a pak měli během letošního ledna a února rozpoznávat vzorky, které patřily pacientkám s rakovinou prsu, anebo bez ní.

V první fázi psi úspěšně identifikovali 28 z 31 vzorků - měli tedy víc než devadesáti procentní úspěšnost. Ve druhé fázi pak byli dokonce stoprocentní.

Kamarádka onemocněla rakovinou, tak vymyslela unikátní web pro pomoc nemocným

Číst článek

Rakovinu poznávali podle obvazů, které si pacienti předtím přikládali na místa s nádorem - k obvazům pak Thor a Nykios přičichávali. Znamená to, že s pacientem ani nebyli v kontaktu.

Zdravotníky a vědce na takovouto možnost rozpoznání rakoviny přivedly historky, které se vyprávěly o tom, že se někteří psi v přítomnosti lidí s rakovinou začali chovat jinak než obvykle. A díky tomu, co se ví o citlivosti psího čichu, zkusili poznat, jestli by rakovinu nemohli vycítit.

První zmínky o možnosti takovéhoto využití psů se objevily už v roce 1989, s testováním se v různých formách začalo v posledních asi patnácti letech.

Zatím se ale nedá mluvit o tom, že by metoda byla nějakým velkým průlomem. Předchozí testy zatím nebyly tak úspěšné. Teď zveřejněné testy se prováděly jen na dvou psech a testovaných lidí byly jen desítky.

Navíc sami autoři studie jsou opatrní, protože je možné, že hlavně ve druhé fázi letošních zkoušek výsledky mohly zkreslit látky, které se používají při léčbě. Plánují se proto další kola testování, a pokud by byla úspěšná, mohlo by to výrazně zlevnit diagnostiku - hlavně v zemích, kde jsou nedostupné finančně náročnější metody, jako použití mamografu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme