Neznámý obraz Josefa Mánesa. Kdo jsou tajemné dívky na dvojportétu?

Na žádné výstavě nikdy nebyl, Národní galerie o něm nevěděla. Olomoucké vlastivědné muzeum ukázalo poprvé úplně neznámý obraz Josefa Mánesa. Dvojportrét mladých šlechtičen v zámku Čechy pod Kosířem patří podle znalců k malířovým vrcholným dílům. Právě v tomto místě na Hané Mánes často pobýval. Tři nezávislí znalci už potvrdili pravost mistrovského plátna. Tajemstvím zůstává, kdo dívky na portrétu jsou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Totožnost blondýny na Mánesově dvojportrétu je zahalena tajemstvím.

Totožnost blondýny na Mánesově dvojportrétu je zahalena tajemstvím. | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

„Myslím, že to v uměleckém životě u nás v republice bude docela bomba,“ říká kastelán zámku Martin Váňa. Podle něj stačí k senzaci maličkost - zjistit identitu dvou krásných dívek - brunetky s malířskou paletou v popředí, kterou sleduje blondýnka. Kdo to je? Váňa má v záloze dvě spekulace.

Přehrát

00:00 / 00:00

"Mohli bychom odhalit jedno z velkých tajemství kulturních dějin českého národa,“ říká k obrazu kastelán Váňa.

„Vzpomněl jsem si na kresbu Karolíny O'Hegerthyové. Dívka, která pobývala na tomto zámku, coby blízká příbuzná Silva-Tarouca, byla zamilovaná do Josefa Mánesa a stejně tak on do ní. Rodová nerovnost nedovolila naplnění té lásky,“ vysvětluje Váňa.

Jde o slavnou Josefínu?

Podle druhé spekulace by mohlo jít o dívku z asi nejslavnějšího Mánesova obrazu Josefína. „To dílo se našlo teprve po smrti Josefa Mánesa. Neví se, kdo je na tom portrétu, ale ví se, že je to skutečně jedno z jeho nejlepších děl. Visí v Národní galerii,“ dodává k druhé variantě Váňa.

Právě o obrazu Josefíny se někdy mluví jako o české Moně Lise. A Mánesovská podoba ženy byla za národního obrození a v době pozdější považována za vzor české ženské krásy. „Pokud by se Josefína dokázala identifikovat s touto dívkou v pozadí, potažmo s Karolínou O'Hegerthyovou, tak bychom mohli odhalit jedno z velkých tajemství kulturních dějin českého národa,“ doplňuje Váňa.

Tajemný dvojportrét pochází ze soukromých sbírek. Původní stopy vedou na zámek Pohled na Havlíčkobrodsku. Později se obraz objevuje u pražského továrníka, své milence ho dal jako tzv. jitřní dar.

Pro veřejnost od května

Už měsíc má obraz, především v rám, v rukou konzervátorka Lucie Janusová. „Obraz nebyl v ideálním stavu, podepsaly se na tom ne zcela vhodné podmínky uložení, zejména ty klimatické, které způsobily deformaci rámu,“ říká Janusová.

Neznámý dvojportrét Josefa Mánesa uvidí návštěvníci zámku v Čechách pod Kosířem v plné kráse od května.

Obraz a hlavně jeho rám se musí opravit. | Foto: Blanka Mazalová

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme