Pavel Richter je novým starostou Prahy 5. Ztratil jsem důvěru vlastního klubu, říká jeho předchůdce

Novým starostou Prahy 5 se stal dosavadní radní Pavel Richter (TOP 09). Rozhodli o tom zastupitelé městské části. Richter byl dosud radním Prahy 5 a zároveň je zastupitelem hlavního města. Ve funkci nahradí stranického kolegu Radka Klímu, který rezignoval. V rezignačním e-mailu uvedl jako důvod ztrátu důvěry svého zastupitelského klubu a zdravotní stav. O Klímově odvolání chtěli na mimořádném jednání hlasovat zastupitelé, kvůli jeho rezignaci se tak nestalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

náměstek pražského primátora a radní pro infrastrukturu Pavel Richter ve studiu Reginy

náměstek pražského primátora a radní pro infrastrukturu Pavel Richter ve studiu Reginy | Foto: Eva Dvořáková

„Děkuji vám za důvěru a budu se snažit splnit vše, co jsem slíbil. Chtěl bych se také obrátit na pracovníky úřadu. Starosta sám, ani s radou či zastupitelem, nedokáže nic, pokud za sebou nebude mít tým, který mu to umožní," řekl Richter.

Ještě před volbou zodpověděl několik dotazů zastupitelů. Týkaly se například obsazování radničních výborů, problémů s výkupy pozemků nebo kompetencí v radě městské části. „K zásadním změnám nedojde. Budeme se snažit jen minimálně měnit kompetence stran v radě," řekl Richter. Zodpověděl i dotazy, zda bude včas odpovídat na interpelace zastupitelům a jak bude vycházet s odvolaným starostou.

Zastupitelé Prahy 5 chtějí odvolat starostu Klímu. Důvodem je dlouhodobá nespokojenost, tvrdí

Číst článek

Nyní již bývalý starosta Klíma rezignoval ve čtvrtek. „Rozhodl jsem se po zralé úvaze k rezignaci na funkci starosty, a to ze dvou důvodů. Za prvé jsem evidentně ztratil důvěru svého vlastního klubu, a i když důvody neznám, tak je to fakt. Za druhé se můj zdravotní stav nezlepšuje, ba právě naopak," napsal Klíma.

„Odpovídat se budu snažit v kratší době, než jaká je k tomu dána lhůta. S bývalým starostou předpokládám, že budu vycházet. Sám za sebe nevidím nic, co by tomu bránilo," řekl Richter.

Starostu změnily už tři pražské městské části

Od komunálních voleb na podzim 2014 se v patnácti největších pražských městských částech (Praha 1 až 15) vyměnil starosta do dnešního dne třikrát. V lednu 2016 rezignovala starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, jejíž hnutí ANO vystoupilo z původní koalice.

Loni v červnu byl novým starostou zvolen Vladimír Novák (ČSSD). Změna se udála také v Praze 11, kde byl loni v listopadu odvolán starosta Jiří Štyler z Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11) poté, co se rozpadla tamní koalice. Novým starostou zvolili zastupitelé letos v lednu dosavadního místostarostu Petra Jiravu (ANO), který se tak starostou této městské části stal již potřetí.

Radek Klíma, starosta Prahy 5 | Foto: Jana Kudláčková

Loni v listopadu byl novým starostou Prahy 12 zvolen Milan Maruštík z hnutí ANO, nahradil Danielu Rázkovou (KDU-ČSL/Změna pro Prahu 12). Strany si výměnu v polovině volebního období dohodly v koaliční smlouvě po volbách 2014.

Klíma se poprvé stal starostou v roce 2010, ani tehdy volební období nedokončil a byl odvolán. Po druhé se jím stal po volbách v roce 2014. V Praze 5 nyní vládne koalice TOP 09, ANO, ODS a Demokraté Jana Kasla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme