Kiska používá vládní speciál pro soukromé lety, zlobí se poslanci SMERu. Ministr vnitra lže, brání se prezident

Na Slovensku se rozhořel spor mezi prezidentem Andrejem Kiskou a poslanci vládní strany SMER. Nechali si totiž od ministra vnitra Roberta Kaliňáka předložit přehled letů ústavních činitelů vládními letadly. Ze zprávy vyplynulo, že většina letů, které prezident Kiska absolvoval vládním letadlem, bylo soukromých. Létat měl hlavně za rodinou do Popradu. Prezident se ale takovému obvinění brání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Kiska, Visegrádská čtyřka

Andrej Kiska, Visegrádská čtyřka | Foto: Filip Jandourek

Poslanci SMERu zazlívají prezidentu Kiskovi, že zneužívá vlání letadla. Ze zprávy, kterou ve slovenském parlamentu prezentoval ministr vnitra Robert Kaliňák, vyplývá, že prezident za dva roky letěl vládním letadlem 450krát, z toho 319 letů nebylo služebních. Létal za rodinou do Popradu nebo do Košic.

„Můžeme tedy konstatovat, že až 70 procent všech letů prezidenta, byly lety, které nesouvisely s výkonem jeho ústavní funkce,“ řekl Kaliňák v parlamentu. Podle něj stály tyto lety státní pokladnu 789 tisíc eur (před 21 milionů korun). Víc to ale ministr nekomentoval.

Používání vládních letadel ale vyčetl prezidentovi předseda parlamentu Andrej Danko. Označil to za papalášské chování a bezdůvodné obohacení, které by měl prezident uvést ve svém majetkovém přiznání. Danko vyzval Kusku, aby soukromé lety státu zaplatil ze svého.

Sputnik, který NATO označilo za prokremelskou propagandu, podepsal spolupráci se slovenskou tiskovou agenturou

Číst článek

Sám Kiska se schůze parlamentu nemohl zúčastnit, protože je na návštěvě v Izraeli. Na útoky ale odpověděl s odstupem několika hodin. Hájil se, že při nástupu do funkce se ptal ministra vnitra, jak má postupovat při cestách do Popradu. Dřív totiž využíval soukromé letadlo.

Kaliňák ho prý tehdy požádal, aby využíval vládní letku, protože v soukromém letadle mu nemůže ochranka zajistit bezpečnost. „Mrzí mě, že ministr vnitra lže, opětovně lže. Úřad pro ochranu ústavních činitelů mi na základě mojí žádosti oznámil, že neexistuje rozdíl mezi služební a soukromou cestou prezidenta,“ řekl na svou obranu Kiska.

Kaliňák dokonce měl tehdy prezidenta požádat, aby vládní letadlo používal. Piloti podle minstra prý mají nalétáno málo hodin a stroje také potřebují být v provozu a není důvod, proč by měly létat prázdné.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme