Itálie a Řecko už nemají kam dávat uprchlíky

30. březen 2017

Itálie a Řecko už nedokážou přijímat další uprchlíky. Obě dvě země přijímají téměř všechny migranty připlouvající ze Severní Afriky a Turecka a jsou už na hranici svých možností, upozorňuje americký server Fox News.

Podle OSN připlulo letos do Evropy více než 20 tisíc běženců. Přes 80 procent jich skončilo v Itálii, druhé největší množství přijalo Řecko a třetí Španělsko. Řecký ministr pro migrační politiku Jannis Muzalas varoval, že jeho země už není schopná přijmout víc uprchlíků a nedokáže ani vyhovět dublinskému nařízení, podle kterého se mají všichni běženci vracet do první země, kam vstoupili. A kromě břemene uprchlické krize se Řecko snaží vybřednout z krize hospodářské.

Itálie za poslední tři roky přijala na půl milionu běženců. Teď navíc varuje, že záchranné čluny dobročinných a humanitárních organizací, z nichž některé údajně financuje miliardář George Soros, spolupracují s pašeráky v Libyi. Některé dokonce fungují jako „taxislužba“ – nabírají běžence u afrického pobřeží a převážejí je do Itálie, místo aby je vracely do Afriky. Italské úřady proto chtějí prověřit, kdo tyto „dobročinné“ skupiny platí, protože se v podstatě podílejí na smrti migrantů. Od ledna se ve Středozemním moři utopilo skoro 500 běženců, uzavírá americká stanice Fox News.

autor: gzb
Spustit audio