Diplomatická krize zažehnána. Malajsie vyměnila tělo Kim Čong-nama za 9 svých diplomatů

Malajsie vydala tělo mrtvého Kim Čong-nama Severní Koreji. Pchojngjang v reakci na to umožnil odejít devíti malajsijským diplomatům, které zadržoval. Tělo bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una by už mělo být v KLDR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una

Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una | Zdroj: Reuters

Malajsijský premiér Najib Razak doslova řekl, že tělo Kim Čong-nama už bylo vydáno severokorejským úřadům. Krátce poté nastoupilo všech devět malajsijských občanů, kteří mají diplomatické pasy, do vojenského speciálu, a ten s nimi odletěl ze Severní Koreje do Malajsie.

Severokorejské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, ve kterém tvrdí, že diplomatická krize mezi oběma zeměmi je zažehnána a znovu se prý začne vyjednávat o obnovení bezvízového styku.

Malajsijci nesmí opustit KLDR a naopak. Napětí mezi zeměmi kvůli vraždě Kim Čong-nama roste

Číst článek

Kim Čong-nama, bratra současného severokorejského vůdce Kim Čong-una a zároveň nejstaršího syna bývalého vůdce Kim Čong-ila, zabili 13. února na letišti v malajsijské metropoli.

Malajsijští vyšetřovatelé dospěli k názoru, že ho usmrtil zakázaný bojový nervový plyn VX. Z vraždy Kim Čong-nama jsou obviněny dvě ženy- Vietnamka a Indonésanka. V případě uznání viny jim v Malajsii hrozí trest smrti.

Kim Čong-nam měl pověst hráče v kasinech a povaleče a byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme