Byl při smyslech, když psal deník? Soud nařídil psychiatrické zkoumání Dbalého

Exředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý, souzený kvůli mnohamilionové korupci, se na poslední chvíli snaží sebrat obžalobě trumf: své poznámky, klíčový důkaz v úplatkářském případu kolem elitního zdravotnického zařízení. Obhajoba chce přesvědčit soud, že si Dbalý deník sepisoval ne zcela při smyslech, a tak nelze zápisky brát v potaz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Senát soudkyně Silvie Slepičkové na žádost advokátů přistoupil. Nařídil, aby Dbalého důkladně prozkoumal znalec z oboru psychologie a psychiatrie. Mají popsat jeho aktuální stav, ale také říct, jaký na lékaře měl vliv kokain, který užíval zčásti i v době, kdy poznámky vznikaly.

"Opatřením předsedkyně senátu přibrala znalce z oboru zdravotnictví, odvětví psychiatrie a psychologie, aby zodpověděli dotazy týkající se zdravotního stavu obžalovaného MUDr. Dbalého," potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Dbalý, jeho někdejší náměstek Michal Toběrný a dalších pět lidí se zpovídají z korupce při tendrech na digitalizaci chorobopisů a nákupu gama nože.

'Nevzpomínám si, s Rittigem jsem nejednal.' Exministr Barták musel kvůli kauze Homolka na policii

Číst článek

Posudek má být hotov do dvou měsíců

Hlavní líčení pokračuje příští týden, městský soud ale případ projednává už přes rok, posudek by ho nicméně zbrzdit neměl. "Je třeba jej soudu doručit do dvou měsíců, hlavní líčení je naplánováno v tuto chvíli až do června," přiblížila Puci.

Director’s Diary (ředitelův diář), jak svoje poznámky exšéf Homolky sám nazval, policisté zabavili při prohlídce jeho bytu. Dbalý si do 272stránkového dokumentu zapisoval informace pracovního, ale také soukromého rázu.

Zmiňuje v nich, jak mu nejrůznější lidé nosili moo (anglický výraz pro peníze - pozn. red.), nákupy luxusního zboží, schůzky s prominentními postavami české společnosti, ale také v něm píše o „sněžení“, jak nazýval užívání kokainu. "Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN," poznamenal si třeba 8. března 2011.

Realita, či fikce?

Policisté jsou přesvědčeni, že Dbalého poznámky věrně kopírují realitu a ulehčil jim tak de facto práci, když v nich sám sebe a další usvědčil ze zločinu. Sám lékař o nich naopak hovoří jako o směsi reality a fikce a podkladech pro chystané literární dílo z lékařského prostředí.

Kauza Nemocnice Na Homolce je prozatím rozdělena na tři okruhy. První se týká digitalizace chorobopisů za 146 milionů korun a nákupu gama nože za 140 milionů korun, z něhož se již u soudu zpovídá Dbalý, Toběrný a dalších pět lidí. Do Dbalého kapsy mělo jít 28 milionů. Druhá část kauzy se týká poradenských zakázek. Policie kvůli nim zřejmě již brzo vedle exšéfa Homolky obžaluje advokáta Davida Michala či účetní Emilii Bialešovou a další tři lidi. Obvinění si mezi sebou údajně předali úplatky v celkové výši přes deset milionů korun a nemocnici způsobili škodu 50 milionů korun. Dbalého, Toběrného a další tři lidi policisté ve třetí větvi kauzy obvinili letos v únoru. Případ se týká tří okruhů veřejných zakázek. Jedním z nich jsou poradenské služby, druhým dodávka pro pracoviště navigované chirurgie a třetí poskytování správy a vývoje aplikací.

"V posledním období, když jsem nebyl psychicky fit, mne lidé kolem sami nabádali, abych obecně popsal, jak funguje české zdravotnictví. V posledních měsících jsem tam vpisoval jakési příběhy. Jde o totální polotovar, jenž měl být dále upravován, anonymizován a vložen do nějakého jiného prostředí. Tak, aby tento thriller ukázal základní nešvary českého zdravotnictví v první dekádě nového tisíciletí," řekl Dbalý v rozhovoru se serverem Lidovky.cz v dubnu 2015, krátce po propuštění z vazby.

Právě údajné psychické potíže, navíc akcelerované užíváním drog, by nyní podle obhajoby mohly změnit pohled na Dbalého text, a to v případě, pokud by znalci zjistili, že trpí a trpěl závažnými problémy.

Ovlivnil ho kokain?

"Zajímá nás, jaký je aktuální stav pana doktora Dbalého, kompletní psychologický rozbor jeho osobnosti a také jeho stav v době, kdy vznikal jeho text. Tedy v případě, že bral takové množství drog, jak je uvedeno v údajném diáři, zda se to na věrohodnosti textu mohlo projevit," načrtla obhájkyně exředitele Nemocnice Na Homolce Katarína Kožiaková Oboňová.

Státní zástupce Zdeněk Matula potvrdil, že soud zkoumání Dbalého duševního stavu povolil. "Ve věci bylo na návrh obhajoby rozhodnuto o přibrání znalců, kteří se mají zabývat současným psychickým stavem jednoho z obžalovaných, jeho schopností rozpoznat protiprávnost svého jednání a schopností ovládat své jednání v době žalované trestné činnosti a jeho celkovou osobností," napsal Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Blíže ale krok nekomentoval. "K provedeným důkazům se souhrnně vyjádřím v rámci své závěrečné řeči," vysvětlil Matula.

Vladimír Dbalý si podle obžaloby díky zmanipulování tendrů na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů a nákupu gama nože za 140 milionů korun získal na úplatcích 28 milionů korun. Policie ho ale postupně společně s dalšími lidmi obvinila kvůli úplatkům při poradenských službách pro nemocnici, dodávce pro pracoviště navigované chirurgie a poskytování správy a vývoje aplikací. Dbalý přijímání jakýchkoliv úplatků odmítá.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme