Výlet Kurta Rosenwinkela do Brazílie

3. duben 2017

Vzájemná výměna myšlenek mezi americkým jazzem a brazilskou hudbou je velmi častá už od vzniku bossa novy před 60 lety. Zajímavým způsobem na tyto podněty navazuje Kurt Rosenwinkel, jeden z nejrespektovanějších jazzových kytaristů a častý spoluhráč izraelského jazzmana Avishai Cohena.

Návštěvníci festivalu Colours of Ostrava si možná vzpomínají na jejich společné vystoupení před dvěma lety, které patřilo k vrcholům tehdejšího festivalového programu.

Rosenwinkel pojmenoval své nové album Caipi - což je zkratka pro typický brazilský míchaný nápoj caipirinha, ale též to odkazuje na slovo Caipiras, pejorativní označení pro obyvatele brazilského venkova. Myšlenka natočit album se rodila plných deset let, důležitým krokem byla Rosenwinkelova návštěva Rio de Janeira před osmi lety.

Klíčovou součástí nahrávek je zpěv - a to jak přizvaných hostí, tak i hlavního protagonisty. "Dobrá píseň je tím nejlepším nástrojem, jak zprostředkovat emoce. Vždy jsem obdivoval klasický rock The Beatles či Led Zeppelin. A podobně jako mě baví vytvářet hudbu pomocí dlouhých improvizací, tak považuji za úžasnou věc se posadit a napsat píseň," vysvětluje Rosenwinkel.

Album Caipi amerického kytaristy Kurta Rosenwinkela jistě potěší i posluchače popu, kteří se o jazz příliš nezajímají. Rosenwinkel je mimochodem už řadu let v kontaktu s Ericem Claptonem, oba kytaristy váže vzájemný obdiv. Když Rosenwinkel album mixoval v Londýně, pozval Claptona do studia, a ten přispěl krátkou pasáží do skladby Little Dream.

Brazilské barvy dodává albu Kurta Rosenwinkela mimo jiné i portugalský zpěv hostujících umělců: Amandy Brecker, jejímž otcem je trumpetista Randy Brecker a matkou brazilská pianistka Eliane Elias, a též brazilského zpěváka Pedra Martinse, který hostuje i v dalších nahrávkách alba.

Spustit audio