Estonští policisté dostanou novou výzbroj. V kufru budou vozit plyšové medvídky

Estonská policie zřejmě brzy dostane novou netradiční výzbroj. Pokud Estonci vyberou dostatek peněz v internetové sbírce, policejní auta budou mít ve výbavě plyšové medvídky. Hračky mají sloužit k uklidňování malých dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyšový medvídek

Plyšový medvídek | Foto: pixabay.com

Celý projekt vymyslela skupina estonských studentů. Jak píšou místní noviny Jarja Teataja, zaujalo je, že každý rok se v zemi stane více než 1000 nehod, ať už na silnici, domovech, nebo školách, které postihují malé děti. Ty jsou často v šoku a není jednoduché je uklidnit. Proto přišli s nápadem využít plyšového medvídka, který by dětem pomohl zvládat trauma. Proto zahájili kampaň na internetu.

Vytvořili sbírku s informačním videem na estonském crowdfundingovém webu Hooandja. Konečným cílem iniciativy je mít 1. června (tedy na Den dětí) dva plyšové medvídky v každém autě policie i pohraniční stráže. Zatím vybrali něco málo přes dva tisíce eur. Cílová částka je sedm tisíc eur (v přepočtu skoro 190 tisíc korun). Sbírka potrvá až do 28. dubna.

V Praze sbírají plyšáky pro záchranáře. Pomohou jim uklidnit děti při nehodách

Číst článek

Podle serveru BBC je podpořilo také několik firem. Zpočátku chtěli studenti peníze využít na nákup použitých hraček, tedy medvídků z druhé ruky. Ale z hygienických a bezpečnostních důvodů se rozhodli pro pořízení nových medvídků, kteří budou v autě zabalení.

Estonská policie i pohraniční stráž s nápadem studentů souhlasí. Zástupce estonské policie Margus Toomsalu řekl estonskému deníku Jarja Teataja, že medvídci pomůžou zejména v případech domácího násilí, při kterých je děti složité uklidnit. Autoři sbírky uvádějí, že se inspirovali podobnými projekty v Nizozemsku a Austrálii, kde rozdali na 20 tisíc hraček. Medvídky k obdobným účelům využívá také řadu let Červený kříž, který je dává dětem po celém světě.

Děti si budou samozřejmě moci medvídka nechat. Nikdo asi nechce dítěti způsobit další trauma tím, že mu vezme novou hračku. Medvídka si může dítě po policejním zásahu nechat a případně vyměnit za jiného na místní policejní stanici.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme