Pivo není iontový nápoj, varuje specialista. Alkohol běžcům kazí výsledky tréninku

Jaro a s ním i hezké počasí mohou v někom z vás probudit i zapomenutá předsevzetí více se hýbat. K běhu láká i začínající sezona vytrvalostních závodů - třeba na sobotu se chystá Pražský půlmaraton. Na pomalé klusání, kterým byste stejně měli začít, rady nepotřebujete. Ale pokud chcete, aby měl pohyb nějaký viditelnější efekt, bylo by dobré vyhnout se jednomu nenápadnému nepříteli – alkoholu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čisté sklo je stejně důležité jako kvalitní pivo

Čisté sklo je stejně důležité jako kvalitní pivo | Foto: Alexej Maximov | Zdroj: Český rozhlas

Dámy se na jaře třeba snaží hubnout do plavek, pánové by časem zase rádi dopnuli lehčí kalhoty. Dobrou zprávou je, že nemusíte zhurta měnit jídelníček a hledat nejmodernější trendy zdravé výživy. Zpočátku stačí jíst vyváženou stravu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Běžeckou formu nabírá i reportér ČRo Tomáš Kohout

Sportovci si nemusí odepřít ani klasická, těžká jídla typu vepřového kolena se zelím. „Když si jde člověk třikrát čtyřikrát týdně zaběhat, je dobré vyhnout se tomu ten den. Regenerace by sice proběhla, ale rozhodně ne optimálně. Ale je vhodnější něco jiného,“ říká poradce Michal Kumstát.

Sám je bývalý triatlonista, který se teď výživou zabývá na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Hlavně byste se ale měli sportovci vyhnout alkoholu. „Zdravý dospělý sportovec je schopen odbourat množství alkoholu třeba z jednoho piva, tak aby to neovlivnilo jeho následný výkon, třeba výsledek tréninku. Ale neznamená to, že je alkohol povolovanou a tolerovanou věcí. Rozhodně není integrován do doporučení sportovcům, právě naopak,“ varuje Kumstát.

Například o pivu se říká, že nejlepším iontovým nápojem. „Ale to je mýtus. Iontový nápoj by měl obsahovat třeba minerální látky, třeba sodíku nebo draslíku. Na ty je pivo velmi chudé. Pivo je něčím, co může zhoršovat hydrataci. Vitamíny v něm sice jsou, ale v tak malém množství, že není dobré přisuzovat pivu tak dobrou roli.“

Jak bolí maraton? Senzory změří, co se děje s tělem svátečního běžce

Číst článek

Víno je na tom výrazně hůř ohledně obsahu alkoholu. Obsahuje sice prospěšné fytochemické látky, jenže ty jsou i v obyčejných hroznech.

Velkým problémem pak mohou pro sportovce být víkendové dýchánky, které se protáhnou dlouho do noci. „Alkohol jednoznačně prodlouží dobu regenerace. Problém je jednorázová nadkonzumace, když už si sportovec nemůže alkohol odpustit, je lepší zaměřit se na nízkoalkoholické nápoje nebo se vyhnout nárazovému jednorázovému příjmu,“ doporučuje Michal Kumstát nejen znovuzačínajícím běžcům.

Michal Kumstat | Foto: Tomáš Kohout

Tomáš Kohout, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme