Ruská policie varovala před další nepovolenou demonstrací v Moskvě

Moskevská mládež prostřednictvím sociálních sítí svolává na neděli další demonstraci proti korupci. Policie důrazně varovala před účastí v této nepovolené akci.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní protesty v Moskvě.

Protivládní protesty v Moskvě. | Zdroj: Reuters

Zatím není jasné, kdo nedělní demonstraci na Rudém náměstí organizuje. Ruská prokuratura požádala tiskový úřad Roskomnadzor, aby zablokoval internetové stránky, vyzývající k těmto veřejným protestům.

Policie upozornila, že udělá vše proto, aby zajistila bezpečnost Moskvanů a hostů hlavního města. Minulou neděli vyšly do ulic stovky ruských měst desetitisíce lidí, kteří se dožadovali vysvětlení, jak premiér Dmitrij Medveděv nabyl svůj nemalý majetek.

Na demonstrace proti korupci minulý víkend v Moskvě, Petrohradu a dalších velkých městech přišly desítky tisíc lidí, převážně mladých. Zadrženo bylo několik set lidí. Policie popřela, že by proti demonstrantům použila obušky a pepřový sprej, podle svědků ale neuniformované osoby proti demonstrantům zasáhly slzným plynem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov označil nedělní akce za provokace. „Občané mají právo na veřejné shromažďování, musí ale postupovat v souladu se zákonem, který k mítinkům vyžaduje souhlas místních úřadů," řekl.

Moskevský protest byl součástí koordinované vlny demonstrací, největší od přelomu let 2011-2012, kdy se v Moskvě v protestu proti znovuzvolení Vladimira Putina prezidentem shromáždily desetitisíce lidí. K vlně protestů vyzval nedávno opoziční předák Navalnyj po zveřejnění videa obviňujícího premiéra Dmitrije Medveděva ze zneužití úřadu a obohacování na úkor státu. "Chceme od vlády konkrétní odpověď, chceme důkazy, že jsou opravdu tak čistí a nevinní jak říkají, chceme se přesvědčit, že nemají žádné majetky v jiných zemích," řekla v Moskvě studentka Věra Sokolová, která film viděla.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme