Stále je naděje na obrat k lepšímu, říká Milan Uhde nejen o politice

Nešťastně šťastný. Tak charakterizuje sám sebe na závěr dokumentárního cyklu GEN spisovatel, bývalý politik a disident Milan Uhde. „Běsy, které některé lidi i mne v minulosti do poměrně vysokého věku pronásledovaly, se už neozývají,“ dodává v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

V důsledku převratu v roce 1989 do politiky vstoupily i zástupy politiků, kteří sledovali především svůj zájem. A to se dnes projevuje tím, že demokratický politik udělá vše, aby vyhrál volby. „Smyslem politika není vyhrát volby, to je pouze nástroj, aby uskutečnil své představy,“ vysvětluje.

Čtěte také

Současným politikům nerozumí, nerozpoznává jejich záměr. „Snaží se totiž pouze o to, aby přesvědčili voliče, že právě oni jsou ti nejlepší, kteří jim zajistí lepší život," říká Uhde a dodává, že stále ale zůstává optimistou: „Dokud setrvává otevřená společnost, je vždy naděje na obrat k lepšímu."


Kultura není pro politické strany sloganem, kterým by si pomáhaly k voličským hlasům. MILAN UHDE

On sám by se do politiky nevrátil, v mysli se ale vrací do roku 1990, kdy zastával funkci ministra kultury. Dnes by se choval jinak – snažil by se lépe chápat stranickou kázeň, ozýval by se razantněji bez ohledu na to, zda politickou stranu poškodí nebo ne.

Vzpomíná také na disent a na to, jak tato doba ovlivnila jeho dramatickou tvorbu. Nedovedl se například vyrovnat s tím, že byl umlčeným autorem divadelních her. „Dramatik, který není hrán, je fenomén, který je zvláštní, a já tu situaci těžce nesl,“ přiznává.

A jaký má disent význam pro naši společnost dnes? „Většina českých občanů jeho poslání a smysl nepochopila, lépe řečeno vnitřně nepřijala." Odvahu pak definuje jako něco, co je podobné lásce. Například když podepisoval Chartu 77, věděl, že bude pronásledován. „Byla ve mně určitá potřeba vykřiknout,“ vzpomíná Milan Uhde.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio