Tisíce dat proudí mezi telefony i počítači. Jourová o jejich ochraně jednala ve Spojených státech

Milióny gigabytů proudí každou minutu éterem – po České republice, Evropě, i za Atlantický oceán. Jak je u toho ale zajištěné naše soukromí? Data odeslaná z Evropy do Spojených států má chránit před zneužitím speciální systém, na kterém se obě země dohodly – takzvaný Ochranný štít. O tom, jak bude fungovat pod novou administrativou Donalda Trumpa, jednala ve Washingtonu evropská komisařka Věra Jourová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Let My People Live, konference, Věra Jourová

Let My People Live, konference, Věra Jourová | Foto: Filip Jandourek

Spolupráce na výměně dat a informací v trestní justici, potírání zločinu, terorismu ale i ochrana dat uživatelů internetu – Věra Jourová jako jedna z prvních členů Evropské komise testovala vody nové americké administrativy.

„Pro Evropany je naprosto zásadní, aby data občanů byla ochráněna, ať jdou kamkoliv mimo Evropu. A v Americe byly v minulosti skandály, které odhalily, že tajné služby podnikaly kobercové nálety na data osob. Dělali masivní sběr dat a to se nám velmi nelíbí, proto jsme zřídili Ochranný štít, aby se toto nedělo,“ říká eurokomisařka Věra Jourová, která se setkala se svými protějšky – ministrem spravedlnosti Jeffem Sessionsem a ministrem obchodu Wilburem Rossem.

Dvojí kvalitu potravin bude řešit Evropská komise. Neférová obchodní praktika, hodnotí dosavadní praxi Jourová

Číst článek

Právě pod jeho resort spadá fungování Ochranného štítu – do systému se zatím zapojilo na dva tisíce společností, včetně gigantů jako jsou Google, Microsoft nebo Facebook. Je ale otázka, jak velkou vůli bude mít americká vláda na tom, systém udržovat v chodu a dohodu skutečně naplňovat. Nová administrativa Donalda Trumpa se zatím kloní spíš než k ochraně soukromí na stranu posilování bezpečnosti, což může znamenat i růst pravomocí zpravodajských služeb.

„Odjíždím z Ameriky ve stavu mírné zvýšené ostražitosti, protože jsem se ujistila, že spolupráce bude pokračovat. Zároveň ale musím říct, že je zde obava, aby v dlouhodobém měřítku nepřevážila priorita zajištění bezpečnosti na úkor soukromí lidí. To se ale týká i soukromí Američanů. Zatím nemám takové signály,“ dodává.

Komisařka Věra Jourová. James Lewis, analytik Centra pro strategická a bezpečnostní studia a expert na informační technologie a politiku připomíná, že zájem zpravodajských služeb sílí s aktuálními bezpečnostními hrozbami. Obavy o soukromí považuje ale za přehnané.

„Obavy ohledně bezpečnosti a soukromí jsou podle mne přemrštěné. Částečně je to dědictví historie, v případě Německa jsou důvody nasnadě. My tady máme jiný pohled, většina lidí pro zpravodajské služby v demokratických zemích není zajímavá. Čína a Rusko sledují každého, my ne. Ale sledujeme lidi, kteří můžou ohrožovat USA nebo naše spojence,” tvrdí James Lewis, expert CSIS a bývalý vládní analytik.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme