Jeden člověk nepřežil pád dvoumístného letadla na Prachaticku, za letu ze stroje odpadlo několik částí

Z malého sportovního letadla, které se v sobotu 1. dubna zřítilo u Dubu na Prachaticku a jehož pilot zahynul, odpadlo během letu několik částí. Potom se stroj zřítil. V neděli o tom informoval letový inspektor Josef Procházka z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Pilotem byl čtyřiašedesátiletý muž z Prachaticka, sdělil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Zbytky letounu, jejž zničil požár, budou převezeny ke zkoumání do Prahy. Vyšetřování příčin havárie potrvá podle inspektora měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z letadla zříceného na Prachaticku odpadlo za letu několik částí

Z letadla zříceného na Prachaticku odpadlo za letu několik částí | Zdroj: ČTK

Ultralight hornoplošník s pilotem odstartoval z letiště Strunkovice nad Blanicí, podle svědků měl u obce Dub ve vzduchu problémy. Na místě nehody zasahovali záchranáři i hasiči, stroj hořel. Totožnost pilota policie ověřuje, řekl policejní mluvčí Jiří Matzner. Čeká se na výsledky DNA.

Malé sportovní letadlo s označením OK UUL odstartovalo z letiště Strunkovice nad Blanicí, podle svědků měl pilot u obce Dub ve vzduchu problémy. Na místě nehody zasahovali záchranáři i hasiči, stroj hořel.

„Při nehodě utrpěl pilot, čtyřiašedesátiletý muž z Prachaticka, smrtelná zranění. Policisté vyrozuměli o neštěstí rodinu pilota,“ řekl Matzner.

Svědci havárie spěchali po pádu letounu k místu neštěstí s úmyslem pomoci, ale našli jen hořící trosky. „Z vyšetřování zatím vyplynulo, že během letu odpadlo několik částí letounu, ten potom spadl a po požáru na zemi byl totálně zničen. Vytipovali jsme si části, ze kterých by se snad dalo něco vyčíst, ty přivezeme do Prahy, ale 90 procent aeroplánu je totálně zničených, hlavně požárem. Máme zbytky vrtule, kousky křídel, to vezmeme do Prahy,“ řekl Procházka. V těchto případech si úřad najímá expertní pracoviště, která pro něj dělají analýzy.

K sobotní nehodě vyjely dvě posádky záchranné služby a letěl i vrtulník. Informace od očitých svědků měl starosta městyse Dub Václav Novák (Nezávislí). „Zhruba ve čtvrt na tři vypověděl pilotovi službu motor, ... odlomila se část křídla, stroj přešel do vývrtky a zapíchl se do pole. Pilot bohužel nepřežil,“ řekl v sobotu Novák.

V jižních Čechách se poslední letecké neštěstí stalo 22. října 2016, kdy se u Dačic na Jindřichohradecku zřítil padákový kluzák. Také jeho pilot na místě zahynul. Ve stejném okrese se loni v srpnu při seskoku padákem vážně zranil parašutista.

Graf počtu osob, které zahynuly při leteckých nehodách na území ČR | Foto: Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN)

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme