Exekutoři přijdou o část příjmů. Snižují se poplatky za vymáhání menších dluhů

Od 1. dubna se snižují poplatky za soudní vymáhání peněz. Exekutoři si musí u vymáhání drobných pohledávek účtovat o třetinu nižší odměny - tedy místo třech tisíc dva tisíce. Změnu přináší vyhláška Ministerstva spravedlnosti. Podle jeho šéfa Roberta Pelikána z hnutí ANO si exekutor měsíčně vydělá i 350 tisíc korun, odměny proto bylo potřeba snížit. Exekutorská komora to ale ostře kritizuje a chystá ústavní stížnost. Několik exekutorů už své úřady zavřelo, další propouštějí zaměstnance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce (ilustrační foto)

Exekuce (ilustrační foto) | Foto: Česká televize

„Na mém úřadě plánuji redukci zaměstnanců v souvislosti s tím, že bude daleko nižší příjem a nebudu některé činnosti vykonávat," popisuje exekutor z Liberce Petr Polanský, který je zároveň členem prezidia Exekutorské komory. Snižování odměn je podle něj nesmysl, který kvůli propouštění prodlouží dobu vymáhání.

Exekutoři nejčastěji vymáhají dluhy do 10 tisíc korun - například pokuty za jízdu na černo nebo za nezaplacený účet za telefon. Někteří exekutoři se rozhodli kvůli vyhlášce svůj úřad přímo uzavřít. Například Ivana z Prahy.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Je to otázka, jestli exekutoři nevymyslí nějaký model, jak to obcházet," upozorňuje Dan Hůle z Člověka v tísni.

„Opravdu nemůžu dotovat chod úřadu ze svého. Náklady jsou tak velké a i když se je snažíte snížit na minimum, tak už to dál nejde. Musí být peníze na pronájem, zaměstnance, počítače, poštovné...Pro exekutora zbývá minimum," říká.

Exekuční vymáhání sleduje dlouhodobě Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. Už dřív řekl, že doufá, že si exekutoři nezačnou účtovat například fiktivní položky. „Je to otázka, jestli exekutoři nevymyslí nějaký model, jak to obcházet," upozorňuje.

V Česku je asi 150 exekutorských úřadů. Jejich práci po prvním dubnu bude sledovat Exekutorská komora. „Můžou se vrátit nějaké nekalé praktiky a doufám, že to nebudeme muset řešit. Když vám někdo zkrátí rodinný rozpočet o jenu třetinu, tak budete hledat úspory a jiný zdroj příjmů,“ říká prezidentka komory Pavla Fučíková.

Od tří let dluží miliony. Malému chlapci pomohl od exekutorů až Ústavní soud

Číst článek

Vyhlášku, která snižuje minimální odměnu soudních exekutorů z tří tisíc na dva tisíce, připravilo Ministerstvo spravedlnosti. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO s uzavřením některých menších úřadů počítá.

„Dovedu si představit, že některé úřady zaniknou. Obavy z toho nemám. Spíš naopak, víme, že máme i úřady, které jsou v podstatě nefunkční. Pokles až o polovinu by z hlediska výkonu exekuční činnosti nebyl problém," řekl už dříve.

Nižší poplatky za vymáhání dluhů si budou exekutoři účtovat u nově zahájených exekučních řízení.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme