Průzkum pro ČT: Hnutí ANO drtí zbytek. ČSSD na úrovni komunistů

Volby do Sněmovny by v březnu vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem před ČSSD, jejíž volební zisk by byl jen mírně vyšší než komunistů. ANO by dostalo 32 procent hlasů, sociální demokraté 12,5 procenta a KSČM 11,5 procenta. Poslance by měli ještě ODS, lidovci, TOP 09 a Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD). Vyplývá to z volebního modelu společnosti Kantar TNS, jehož výsledky dnes zveřejnila Česká televize (ČT).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model ČT: ANO by volilo 32 pct, ČSSD jen mírně víc než komunisty

Model ČT: ANO by volilo 32 pct, ČSSD jen mírně víc než komunisty | Foto: Repro Český rozhlas

Ve srovnání s průzkumem Kantar TNS zveřejněným v ČT před třemi týdny si ANO svůj podíl udrželo, sociálním demokratům klesl o 2,5 procentního bodu. Komunisté si naopak o 1,5 procentního bodu polepšili.

ODS dva procentní body ztratila a nyní by ji volilo 8,5 procenta. O půl procentního bodu na 6,5 procenta si pohoršili lidovci. Beze změny na 6,5 procenta zůstaly volební zisky TOP 09 a SPD.

Žádné jiné politické uskupení by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny nepřekročilo. Starostové a nezávislí (STAN), kteří se dohodli na volební koalici s lidovci, by dostali čtyři procenta hlasů. Spolu s KDU-ČSL by tak jen těsně přesáhli desetiprocentní mez, která je hranicí pro vstup do Sněmovny u dvojčlenných koalic.

Také průzkumy ostatních agentur přisuzují vítězství ve volbách ANO a druhé místo ČSSD, která minulé volby do Sněmovny vyhrála. Například podle volebního modelu zveřejněného zhruba před týdnem Centrem pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by ANO získalo 32,5 procenta hlasů a sociální demokraté 22 procent. Stejné volební zisky přisoudil těmto stranám v pondělí zveřejněný volební model agentury Focus vytvořený na základě průzkumu z konce února. Volební model STEM podle průzkumu z přelomu února a března dává ANO 27 procent a sociálním demokratům 15,5 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme