Olympijský šampion v cyklistice Vinokurov čelí obvinění z korupce. Měl si koupit vítězství

Bývalý kazašský cyklista Alexandr Vinokurov a ruský jezdec Alexandr Kolobněv stanou kvůli podezření z korupce v polovině května před soudem v Lutychu. Olympijský vítěz z Londýna Vinokurov čelí obvinění, že zaplatil Kolobněvovi 150.000 eur (čtyři miliony korun podle současného kurzu) za to, že ho nechal v roce 2010 vyhrát závod Lutych-Bastogne-Lutych.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Vinokurov během Tour de France v roce 2012

Alexandr Vinokurov během Tour de France v roce 2012 | Foto: CC BY-SA 3.0

Oba nařčení z korupce odmítají, i když italští vyšetřovatelé během pátrání po dopingových aktivitách lékaře Michele Ferrariho v roce 2012 zjistili, že z Vinokurovova monackého účtu odešly v červenci a prosinci 2010 na Kolobněvovo švýcarské konto dvě platby v celkové výši 150.000 eur. Podle Kazacha šlo o půjčku.

„To je moje soukromí. Je to další historka, která má očernit moje jméno. Každou chvíli půjčuju peníze napravo i nalevo,“ řekl Vinokurov v roce 2011 švýcarskému časopisu L'Illustré, který tehdy s obviněním přišel. Soud v Lutychu se jím zabývá už téměř tři roky.

Před sedmi lety jel Vinokurov v belgické klasice s Kolobněvem v úniku. Několik set metrů před cílem se od něj odpoutal a zvítězil o šest sekund.

Třiačtyřicetiletý Vinokurov, který má za sebou trest za doping, skončil s cyklistikou v roce 2012 a nyní je generálním manažerem stáje Astana. Pětatřicetiletý Kolobněv závodil do loňska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme