O provozování Účtenkovky firmy nestály. Nedávají jí naději, nebo odmítly účast kvůli EET

Účtenkovou loterii spojenou s elektronickou evidencí tržeb bude provozovat firma Wincor Nixdorf, která bude soutěž připravovat společně se Sazkou. Společnost Wincor Nixdorf se jako jediná přihlásila do otevřeného zadávacího řízení, které vyhlásilo ministerstvo financí. Pro ostatní velké sázkové společnosti nebylo výběrové řízení zajímavé a podle nich navíc přišlo v nevhodnou dobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto)

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Freeimages

„Vítězem otevřeného výběrového řízení se stala firma Wincor Nixdorf, s. r. o., která bude zajišťovat registraci účastníků soutěže, registraci a příjem účtenek, losování a výplatu výher a zákaznickou podporu,“ zveřejnil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec na stránkách resortu.

Ministerstvo v čele s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) očekává, že loterie zvýší zájem lidí o účtenky a EET obecně. „Atraktivně nastavená účtenková loterie zvýší zájem zákazníků o účtenky a přispěje ke stavu, kdy se jejich vydávání stane běžnou součástí našeho nákupu. Elektronická evidence tržeb je opatření, které přispívá ke zdravé a férové ekonomice, a Účtenkovka je hra, díky které bude efektů EET dosaženo snadněji a lépe,“ řekl Babiš.

Ministerstvo financí v účtenkové loterii rozdělí ročně 65 milionů. Soutěžící vyhrají nové auto

Číst článek

Ministerstvo při zadávání vycházelo ze zkušeností s podobnou loterií v jiných zemích. „Z evropských zemí funguje účtenková loterie velmi úspěšně například na Slovensku, z mimoevropských zemí se těší mimořádné popularitě a úspěšnosti na Tchaj-wanu,“ napsal Žurovec.

S tím ale nesouhlasí oslovené sázkové kanceláře. „Dosavadní zkušenosti z jiných zemí se nám nezdají příliš povzbudivé, zájem lidí o účtenkové loterie v čase neroste, spíš klesá,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Václav Sochor ze společnosti Tipsport.

Minimální zájem

Loterijní a sázkové společnosti o pořádání Účtenkovky neprojevily příliš velký zájem, což potvrzuje i ministerstvo financí. „Do výběrového řízení byla podána jedna nabídka,“ informovala Michaela Tesařová z ministerstva financí.

Příčinou nízkého zájmu mohly být přísné požadavky na provozovatele účtenkové loterie. „Jedním z kritérií byla výše ročního obratu, které uchazeč dosahoval za každé ze tří bezprostředně předcházejících účetních období – minimálně 10 000 000 Kč a který v posledních 3 letech prováděl službu obdobného charakteru, jíž se účastnilo více než 15 000 hráčů. Toto kritérium poskytuje dostatečnou záruku kvality a zkušeností uchazeče s obdobnými projekty,“ vysvětlila Tesařová.

účty, daňové doklady, účtenky, účtenka, účet | Foto: Fotobanka Freeimages

Z došlých odpovědí ale vyplývá, že nastavení podmínek nebylo tím důvodem, proč se velké sázkové a loterijní společnosti do výběrového řízení nezapojily. „Zamýšlené spuštění účtenkové loterie přichází v nevhodnou dobu: Tipsport v tuto chvíli intenzivně řeší technické aspekty, které přináší nová legislativa platná od 1. ledna. Dobře zvládnout všechny náročné procesy s tím spojené a paralelně ještě pracovat na přípravě účtenkové loterie tak, jak je zadaná ve výběrovém řízení, je v podstatě vyloučené,“ vysvětlil Sochor.

Nesouhlasíme s EET, nezapojíme se do loterie

Nová pravidla pro sázkové a loterijní firmy limitují i společnost Fortuna. „Příležitost přihlásit se do výběrového řízení na provozovatele účtenkové loterie jsme zvažovali, nicméně nakonec jsme se rozhodli ji nevyužít,“ informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu mluvčí společnosti Petr Šrain. „Od začátku roku se soustředíme na náš hlavní byznys, na implementaci nové legislativy a na nové produkty, které od letošního roku můžeme našim zákazníkům nabízet.“

Účtenková loterie začne v polovině 2017. Vítěz získá až milion korun nebo automobil

Číst článek

Projekt účtenkové loterie podle Sochora navíc nebyl příliš lákavý. „Z čistě byznysového hlediska pro nás účtenková loterie, jak je popsaná v zadávací dokumentaci, není příliš atraktivní,“ dodal mluvčí Tipsportu. Přitom roční cena komplexního zajištění loterie by se podle Tesařové měla pohybovat kolem 14,4 milionu korun.

Synot se do výběrového řízení nezapojil ze zcela jiného důvodu. „Skupina Synot s uvedeným projektem stejně jako s EET z principu nesouhlasí, proto se s ním nehodlá spojovat ani byznysově,“ vysvětlila mluvčí skupiny Magda Pekařová.

Účtenková loterie

Jak bude celá loterie vypadat, zatím není jasné. „V současné době ministerstvo financí nastavuje s dodavatelem detailní procesy účtenkové loterie,“ vysvětlila Tesařová. Jasné už podle ní ale je, že slosování se nebudou moci účastnit zaměstnanci ministerstva, kteří se „na Účtenkovce přímo podílejí“.

V rámci loterie bude ministerstvo výhercům ročně rozdělovat věcné ceny i peněžité výhry v celkové hodnotě 65 milionů korun. „Počet výher se bude pohybovat okolo 25 tisíc měsíčně. Losování bude probíhat každý měsíc, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období. Zákazník může do účtenkové loterie registrovat v jeden den pouze jednu účtenku od daného obchodníka,“ popsal Žurovec.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme