Odchodné a výslužné pro policisty a hasiče by mohlo být nižší

Vláda dnes projedná novelu zákona o služebním poměru bezpečnostních složek. Zákon měl původně začít platit už od ledna tohoto roku - po politických neshodách se ale jeho platnost posunula. Ministerstvo vnitra teď vypracovalo několik změn a platy příslušníků by se tak neměly zvyšovat o osm tisíc ale jen o dva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policistka kontroluje doklady

Policistka kontroluje doklady | Foto: Jan Rosenauer

Kabinet Jiřího Paroubka projedná návrh zákona, který na podzim vyvolal velké politické diskuze. Kabinet dostane na stůl novelu zákona o služebním poměru policistů a hasičů. Zákon měl začít platit už v lednu, ale politici jeho účinnost po neshodách odložili. Ministerstvo vnitra v něm provedlo několik změn. Platy by se neměly zvýšit průměrně o osm ale jen o dva tisíce. Podle Marie Masaříkové z tiskového odboru ministerstva vnitra se snižuje také výše odchodného.

V současnosti mohl příslušník podle odsloužených let dostat při odchodu až osm měsíčních platů. "Podle novely, kterou bude projednávat vláda, je výše horní hranice odchodného je snížena na šestinásobek měsíčního příjmu," uvedla Masaříková.

Policista má na odchodné nárok po šesti letech ve službě. Po této době by však dostal pouze jeden plat. Až s dalšími odslouženými roky se jeho odchodné zvyšuje.

Vláda dnes také projedná návrh, který chce rodinám prvňáků dát jednorázový příspěvek tisíc korun. Pokud novelu schválí Parlament, začne stát přispívat od příštího roku.

Milan Kopp, Helena Šulcová, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme