'Budeme ho bránit všemi prostředky.' Británie odmítá v rámci brexitu jednat o Gibraltaru

Británie se ostře opřela do Španělska a Evropské unie kvůli Gibraltaru. Odmítá, aby se postavení tohoto území stalo součástí jednání o brexitu. Dohodu o podmínkách odchodu Velké Británie z Evropské unie by mohlo vetovat Španělsko, které si Gibraltar dlouhodobě nárokuje. Varuje před tím dokument Evropské rady, který vytyčuje základní mantinely pro jednání o brexitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gibraltar

Gibraltar | Zdroj: Reuters

Podle britských politiků je podobná zmínka o Gibraltaru nepřijatelná. Ministr obrany Michael Fallon o víkendu prohlásil, že Británie bude Gibraltar bránit všemi prostředky. Vlivný konzervativní poslanec Michael Howard dokonce odkazem na válku s Argentinou o Falklandy naznačil, že je Británie připravena Gibraltar bránit i vojensky.

"Před 35 lety britská premiérka vyslala jednotky přes půl světa, aby bránila britské občany. Jsem přesvědčen, že současná premiérka udělá totéž pro Gibraltar," prohlásil Howard.

Šéf gibraltarské vlády jednání unie přirovnal ke zhrzenému manželovi, který při rozvodu vyhrožuje odebráním dětí. Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis Británii vyzval ke klidu.

Obyvatelé britské enklávy v loňském referendu drtivou většinou hlasovali pro setrvání v unii - tamní ekonomika je totiž úzce provázaná s tou Španělskou.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme