Polsko obvinilo z pádu prezidentského speciálu u Smolensku ruské letové kontrolory

Polská prokuratura obvinila tři lidi z ruské kontrolní věže ve Smolensku, že úmyslně přispěli k pádu polského speciálu. Na jeho palubě před sedmi lety zemřelo 96 lidí, včetně prezidenta Lecha Kazcyńského. Polští vyšetřovatelé požádali ruské kolegy, aby jim umožnili vyslechnout dva obviněné dispečery a dalšího člověka, který byl v době nehody v kontrolní věži. Kreml už jakýkoli podíl svých občanů na pádu polského letadla odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo letecké tragédie u Smolenska

Místo letecké tragédie u Smolenska | Foto: Telewizja Polska, S. A.

Současná polská vláda vedená stranou Právo a spravedlnost zpochybňuje závěry dosavadních vyšetřování smolenské katastrofy. Předseda strany a bratr zemřelého prezidenta Jaroslaw Kaczyński už dříve prohlásil, že za havárii může tehdejší vláda Donalda Tuska.

Kromě samotné nehody polská prokuratura vyšetřuje i přípravu státní návštěvy, organizaci letů nebo dodržování předpisů v době po havárii. Už nechala exhumovat 17 těl obětí, včetně prezidenta Kaczyńského.

Při analýze získaných dat prý spolupracuje se zahraničními laboratořemi z Velké Británie nebo ze Španělska. Ty už měly odhalit některé nesrovnalosti, včetně záměny dvou těl a toho, že v některých rakvích prý byly i kusy těl jiných obětí.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme