Obtěžuje-li vás na zahradě hmyz? Pořiďte si ptáky

3. duben 2017
Dobré odpoledne

Ptačí budka na zahrádce vám může dělat radost, ale její obyvatelé pro vás můžou být i užiteční. Například tím, že loví hmyz. Kam budku umístit a jak ji správně vyrobit, přišla do Poradny Regionu říct ornitoložka Barbora Kolmanová.

„V klasických budkách rády hnízdí sýkory, rehek zahradní, vrabci, lejsci, brhlík, ale třeba i špaček a pak i větší ptáci,“ vyjmenovává nejtypičtější obyvatele Barbora Kolmanová. Dále existují i polobudky, kde se líbí větším ptákům, jako jsou rehek domácí, lejsek šedý a konipasové.

Sýkory mohou ulovit až polovinu hmyzu, který máte na zahrádce

„Za jeden den může jediná sýkora ulovit až pět tisíc kusů hmyzu, což je úžasné. Vyvěšování budek má ale i výchovný význam. Děti se tímto způsobem učí odpovědnosti vůči přírodě,“ říká o výhodách ptačí budky host.

Kočky rády loví hlavně mláďata

Kočky na rozdíl například od kun příliš neutočí na ptačí budky. Kuna si ráda vyleze na strom a packou přímo z budky vytáhne svoji kořist. Kočky se spíše soustředí na mláďata, která se učí létat. Často padají na zem, rychle se pohybují a mají mnoho neúspěšných pokusů o vzlet. To se kočkám líbí, ale pro mladé ptáčky to často bývává smrtící hra.

Ptačí budku zevnitř ničím nenatírejte

Vnitřek budky nechte bez nátěru, ale zkuste ho zdrsnit. Drsnější povrch je ideální hlavně pro mláďata, aby se z budky snáze dostala ven. „Zvenku kvůli trvanlivosti i kvůli tomu, aby budka splynula s vnějším prostředím, je vhodný tmavě-zelený nebo hnědý nátěr. Vhodná je fermež, latex nebo vodou ředitelné barvy,“ doporučuje host.

Spustit audio