Zoo Liberec slaví narození prvního mláděte ohroženého sambara skvrnitého

Liberecká zoologická zahrada má jako jediná v Česku chovný pár vzácných sambarů skvrnitých – a těm se teď vůbec poprvé narodilo mládě. Ve volné přírodě je přitom sambaří populace v ohrožení. Tenhle malý sudokopytník žije na celém světě jen na jednom jediném místě, a to na Visajánském souostroví na Filipínách. Místní ho tam loví pro maso, ale hlavně ničí jeho přirozené prostředí. Filipíny jsou totiž významným producentem cukrové třtiny a skoro všechny tamní tropické lesy jsou pokácené.

Výběh s tropickými jelínky je záměrně umístěn stranou od hlavní návštěvnické trasy, sambaři totiž oceňují klid. „Věděli jsme, že budeme potřebovat klimatizovaný pavilon. Tropičtí jelínci taky potřebují pestřejší stravu než místní,“ vysvětluje zoolog Luboš Melichar.

Ve výběhu liberecké zoo jsou k vidění tři dospělí sambaři. „Ve volné přírodě žijí pouze na dvou ostrovech – Negros a Panay,“ vysvětluje Tesařová. „Filipíny jsou jedním z největších vývozců cukrové třtiny a les bohužel ustupuje na úkor cukrové třtiny.“

Cedulka upozorňující návštěvníky na vzácný přírůstek

Malý sambar dostal od svých ošetřovatelů už i jméno – Bongat. „Filipínské mužské jméno tak odkazuje k původu sambarů skvrnitých,“ říká mluvčí zoo Barbara Tesařová. Exotický jelínek je ještě bázlivý a do výběhu vychází jen občas, vidět ho tedy můžou jen opravdu trpěliví návštěvníci.

Záchranná stanice a pomoc se zalesňováním ostrova Negros

Liberecká zoo má dokonce zaměstnance, který se na jednom z ostrovů o sambary stará. „Je to Pavel Hospodářský, který se tam přestěhoval v roce 2009 a založil tam záchrannou stanici. Za dobu jeho působení se podařilo rozmnožit už třiatřicet jedinců,“ říká Tesařová.

Zoo v Liberci navíc na ostrově Negros pomáhá se zalesňováním, minulý rok se jí dokonce podařilo sehnat od indonéské vlády dvě stě hektarů pozemku na okraji národního parku. „Momentálně tam je vyprahlá půda bez živin, my se to tam snažíme kultivovat, sázet stromy a znovu vybudovat prales, abychom mohli v budoucnu teoreticky tam ty sambary vypouštět,“ dodává mluvčí.

Výběh sambarů skvrnitých v liberecké zoo
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio