Záchranáři: při útoku plynem zemřelo v Sýrii 100 lidí. Bílý dům z masakru viní Bašára Asada

Letecký útok v syrské provincii Idlib si vyžádal nejméně 100 obětí včetně 11 dětí. Čtyři stovky dalších lidí byly zraněny. Oznámil to svaz syrských záchranných organizací (UOSSM). Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že útočila letadla syrské vlády či jejího podporovatele Ruska a že byl použit toxický plyn. Americká vláda je přesvědčena, že šlo sarin. Syrská armáda ale něco takového odmítla a ruské ministerstvo obrany popřelo, že by jeho letadla v úterý v daném místě útočila. Kvůli tragédii se ve středu sejde Rada bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž nese tělo mrtvého dítěte po chemickém útoku v Idlibu

Muž nese tělo mrtvého dítěte po chemickém útoku v Idlibu | Zdroj: Reuters

Bílý dům z útoku obvinil syrskou vládu. "Odborné činy režimu (prezidenta) Bašára Asada jsou důsledkem slabosti a nerozhodnosti minulé administrativy (Baracka Obamy)," prohlásil mluvčí prezidenta Donalda Trumpa Sean Spicer.

SOHR původně informovala o nejméně 18 obětech a desítkách zraněných. Posléze počty mrtvých zvyšovala. „Oběti zemřely po převozu do nemocnice. Šlo o samé civilisty," řekl agentuře AFP před polednem SELČ šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán, když hovořil o 58 obětech.

Agentura Anadolu dříve uvedla, že šlo o útok chlorem a že zemřelo nejméně 43 lidí. Dalších více než 215 osob bylo podle turecké státní agentury zraněno. Nejnovější informace mluví o stovce mrtvých a čtyřech stovkách zraněných.

Asadovi vojáci provedli osm chemických útoků v bitvě o Aleppo, tvrdí organizace Human Rights Watch

Číst článek

Zdroj ze syrské armády podle agentury Reuters popřel, že by vláda kdy použila chemické zbraně. Řekl, že armáda nepoužívá ani nepoužila chemické zbraně „ani v minulosti a nechystá se k tomu ani v budoucnu".

OSN přiznala, že není schopná nezávisle zprávy o útoku ověřit. Její generální tajemník António Guterres sdělil, že ho incident hluboce zasáhl. Mluvčí OSN Stéphane Dujarric řekl, že to, zda byly použity chemické zbraně, musí ověřit Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

SOHR i další aktivisté dlouhodobě obviňují syrský režim z použití chemických zbraní, což syrská vláda odmítá. Naposledy v únoru zveřejnila organizace Human Rights Watch (HRW) zprávu, podle níž syrské vládní vrtulníky v loňských bojích o město Aleppo na severu Sýrie shazovaly na obytné čtvrti barely s chlorem. HRW uvedla, že vycházela z rozhovorů se svědky a z analýzy videoklipů a fotografií.

ČTK, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme