Petrohradské metro je po útoku v provozu. Pod zemí je prázdno, ve městě zácpy a plné ulice policistů

Při bombovém útoku na jedoucí soupravu petrohradského metra zemřelo 11 lidí a zhruba 50 dalších výbuch zranil. Petrohrad posílil bezpečnostní opatření, která jsou už tak přísná kvůli návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina. Jaká je v úterý ve městě atmosféra?

Dnes ráno byly otevřeny všechny linky metra, lidé už také projíždějí místem, kde došlo k výbuchu. „Vzhledem k tomu, že obyvatelé města nepočítali s tím, že linka bude otevřená, zrovna na těch stanicích metra bylo úplně prázdno. Lidé volili jiný způsob dopravy,“ popisuje Ludmila Brodová, vedoucí zahraniční kanceláře Czech Trade.

Potvrzuje také, že v Petrohradě je velice hustý provoz se zácpami na silnicích, špatně se projíždí především centrem. Na místě útoku se také pohybuje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín. I ten připomíná, že se provoz metra zcela obnovil, je tam ale mnoho novinářů a zvýšená bezpečnostní opatření.

Do vyšetřování bombového útoku se zapojily tajné služby několika středoasijských zemí. Pravděpodobným sebevražedným atentátníkem podle nich mohl být mladík z Kyrgyzstánu.

„Tamní protiteroristický výbor v podstatě potvrdil s velkou pravděpodobností, že pachatelem bombového útoku v petrohradském metru byl dvaadvacetiletý mladík s ruským občanstvím, žil v Petrohradě a všechny stopy směřují k němu,“ říká zpravodaj Martin Dorazín.

Ruské policie i tajné služby sledují i druhou stopu – kazachstánskou. „Jde o studenta petrohradské ekonomické školy, který se včera pohyboval v oblasti bombového útoku. Od té doby o něm není žádná zpráva,“ dodává Martin Dorazín.

autoři: mdo , jch
Spustit audio