Britská velvyslankyně půjde na kobereček. Zaorálek ji povolal kvůli kauze ubitého Čecha

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si předvolal britskou velvyslankyni v Praze Jane Thompsonovou kvůli osvobozujícímu verdiktu soudu nad Britem, který loni v Londýně řetězem ubil českého občana. Ministerstvo zahraničí to uvedlo na svém webu. Ministr zároveň vyzval britskou prokuraturu, aby využila všechny opravné prostředky k přezkoumání osvobozujícího rozsudku . Zaorálek se vyjádřil i pro Český rozhlas Plus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd ČSSD v Brně, Lubomír Zaorálek

Sjezd ČSSD v Brně, Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

„Také musím používat silná slova, ale nechávám si ve chvíle, kdy cítím, že už nelze jinak. Třeba když jsem se dozvěděl, že v Británii soud rozhodl, že jsou nevinní ti, kteří před rokem zabili Čecha způsobem, který mi připadá otřesný, ubili ho řetězem od kola. Soud rozhodl, že to ani nebylo zabití, a jsou zproštěni viny. To je to, co mě rozhořčuje,“ řekl Zaorálek pro Český rozhlas Plus.

„Já vím, že je to nezávislý soud a že bychom měli výsledky nezávislých soudů respektovat. Ale nikdo mi nemůže zabránit, abych byl kritický, pokud se domnívám, že mi věci nehrají," řekl Zaorálek. „Pokud mi někdo řekne, že došlo k zabití v nutné obraně, ale byli tam tři muži na jednoho, pak je to pro mě velmi nevěrohodné. Nemohu absolutně vyloučit, co soud řekl, ale připadá mi to velmi nepravděpodobné," doplnil.

Osvobozující verdikt nad mužem obviněným z vraždy soud vynesl v pondělí v Londýně. Televize Prima v pondělí s odvoláním na sestru zavražděného informovala, že rodina hledá způsob, jak verdikt zvrátit. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se bránil, že jednal v sebeobraně, uvedla britská tisková agentura PA.

'Britský soud mi zvedl adrenalin'

„Je to bohužel britský soud, který mi nesmírně zvedl adrenalin. Po všem, co o tom vím, mi to připadá naprosto nepředstavitelné. Zavolal jsem si britskou velvyslankyni a budu volat britskému ministru zahraničí,“ dodal ministr zahraničí.

Britské velvyslanectví v tiskovém prohlášení oznámilo, že v případu se se postupovalo v souladu s britským právem a právními procesy. Uvedlo rovněž, že rozhodnutí týkající se obžaloby jsou nezávislá na britské vládě. Britské úřady jsou podle ambasády připraveny poskytnout českému zastoupení v Londýně potřebnou podporu. Thompsonová také vyjádřila soustrast rodině oběti.

Brit, který řetězem ubil Čecha, vyvázl bez trestu. Soud ho zprostil obvinění z vraždy

Číst článek

Podle Zaorálka je možné zabývat se kauzou i v občanskoprávní rovině nebo se obrátit na evropský soud pro lidská práva. Tyto kroky by ale musela udělat rodina oběti. Česká diplomacie je s ní podle Zaorálka v kontaktu a je připravena poskytnout příbuzným v této záležitosti konzultace.

Kvůli usmrcení Čecha telefonoval koncem loňského září český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) britské premiérce Therese Mayové. Žádal ji o zásah proti nenávistným útokům v Británii proti lidem z dalších zemí Evropské unie. O politicky motivovaných útocích namířených proti přistěhovalcům tehdy v Británii hovořila média i diplomaté v souvislosti se změnou atmosféry v zemi po referendu o vystoupení Británie z EU.

Podle vyšetřovatelů se jednatřicetiletý Čech Zdeněk M. nepohodl loni v září nedaleko svého bydliště v Londýně se skupinou mladíků na kolech. Podle očitých svědectví si je dobíral, zda nejsou bicyklovým gangem, což skupinu rozzlobilo.

Devětadvacetiletý Raymond Sculley na muže podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: "Podívej, cos mě donutil udělat." Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Sestra zavražděného v místním tisku loni uvedla, že její bratr se odstěhoval do Londýna před více než deseti lety.

ČTK, jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme