Podle znalců je únosce dětí z garáže pedofil. V minulosti ho přistihla fotopast

Obžalovaný v kauze unesených dětí z Litoměřicka trpí podle soudních znalců pravděpodobně sexuální deviací. Podle obžaloby věznil 36letý muž chlapce a dívku deset dní v garáži na ústeckém Střekově. V případě uznání viny mu hrozí až 12 let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Garáž v ústeckém Střekově, kde děti strávily deset dní

Garáž v ústeckém Střekově, kde děti strávily deset dní | Foto: Policie ČR

Obžalovaný muž při vyšetřeních se znalci nespolupracoval. „Mohl trpět sexuální deviací – heterosexuální pedofilií,“ vysvětlil před soudem znalec Michal Hessler. Návrat obžalovaného do společnosti je podle psycholožky Štěpánky Tůmové rizikový. „Projevuje se jako osoba s vysokým rizikem selhávání do budoucnosti.“ Znalci proto navrhují zajišťující detenci.

Před soudem v úterý vypovídala matka uneseného chlapce. Popsala, jak po dětech pátrali i to, jak jim napověděl zašifrovaný dopis syna. Zopakovala, že během pátrání nebyla spokojena s prací policie. Pochybení policistů ale vyvrátily dvě kontroly.

Ať děti nechodí bez doprovodu, cizí lidé je lákají do aut, varují rodiče školy v Říčanech

Číst článek

K soudu přišel i unesený hoch, který se se zážitkem z loňského roku pomalu vyrovnává. „Teď už normálně chodím s kamarády, hodně z nich mě podrželo,“ říká. Verdikt v kauze padne ve čtvrtek.

Muž podle obžaloby unesl loni 28. srpna se zbraní v ruce tehdy šestnáctiletého chlapce a o tři roky mladší dívku. Následně je deset dnů držel ve speciálně upravené garáži v ústecké čtvrti Střekov. Tam je nakonec objevili rodiče chlapce. Podařilo se mu do dopisu, který směly děti napsat, dostat šifru. Děti pak osvobodila policie.

Únosce se hlavního líčení neúčastní. V přípravném řízení únos přiznal, odmítl ale, že by dětem chtěl ublížit. "Byly to jen výhrůžky. Od první chvíle jsem jim říkal, že jim neublížím. Chtěl jsem je v pátek odvézt domů, když jsem viděl, jak u mě trpí," prohlásil.

Kromě únosu dětí si podle žalobce loni natáčel malou dívku v Ústí nad Labem. Matka dívky v úterý před soudem řekla, že se na zahradu jejich domu vracel opakovaně. Se sledováním děvčete přestal až poté, co rodina instalovala fotopast. Muž byl už před lety odsouzen za pohlavní zneužívání, pokus o únos a braní malých dětí jako rukojmí.

ČTK, Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme