Gibraltar se může stát předmětem sváru při vyjednávání brexitu

Mnoho písku, vysoká skála a 33 tisíc obyvatel, to je Gibraltar, britské zámořské území, kterému hrozí, že se stane předmětem sváru mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Důvodem je v pátek zveřejněný návrh dokumentu, který určuje pravidla pro vyjednávání o brexitu a který by Španělsku umožnil vetovat všechna rozhodnutí týkající se Gibraltaru. O tématu se rozepisuje server Huffington Post

Gibraltar je známý nízkými daněmi, které lákají finanční instituce a provozovatele online kasin. Tuto britskou exklávu sice po více než tři staletí spravuje Londýn, přesto však mezi Madridem a Velkou Británií dochází k neustálým sporům ohledně nároků na tento region v jižní části Pyrenejského poloostrova. V pátek zveřejněný dokument k vyjednávání o brexitu výrazně posiluje vyjednávací pozici Španělska, píše se na portálu.

„Gibraltar se nestane politickou zálohou ani obětí během jednání o vystoupení Velké Británie z Unie,“ řekl britské televizní stanici Sky News šéf gibraltarské vlády Fabián Picardo. Dodal, že dohodnutá pravidla pro vyjednávání o brexitu umožňují Španělsku diskriminovat Brity žijící na území Gibraltaru a sledovat pouze zájmy Madridu.

Madridská klauzule

Britský ministr zahraničí Boris Johnson Picarda v souvislosti s brexitem podpořil na Twitteru, kde napsal: „Jako vždy, Velká Británie vytrvá ve své podpoře Gibraltaru.“ Nejmenovaný člen britské vlády řekl britskému deníku Telegraph, že klauzule umožňující Madridu vetovat rozhodnutí Londýna v souvislosti s Gibraltarem je nepřijatelná.

„Musíme se ptát, proč si Evropská unie myslí, že je rozumné zahrnout bilaterální problém Španělska a Londýna do pravidel vyjednávání o brexitu,“ řekl politik deníku Telegraph. Jak dodává portál Huffington Post, britská premiérka Theresa Mayová minulý týden zdůraznila, že Londýn v žádném případě obyvatele Gibraltaru bez jejich vůle nepřenechá správě jiné země. Řekla to ale až poté, co se Brusel podivil, že Londýn Gibraltar z návrhu pravidel pro brexit vynechal.

Portál pokračuje, že obyvatelé Gibraltaru se v roce 2002 jednoznačně vyslovili proti případné společné španělsko-britské správě území. V souvislosti s výsledkem tehdejšího referenda se zdá, jako by Madrid chtěl současné vyjednávání o brexitu využít k získání podílu na spolurozhodování o správě Gibraltaru, píše portál Huffington Post a dodává, že Španělsko je kvůli Gibraltaru po brexitu připraveno blokovat novou dohodu o letecké dopravě v Unii. Londýn totiž po ukončení brexitu opustí i unijní vzdušný prostor.

Brusel na straně Španělska

Sice by to nebylo poprvé, kdy se státy kvůli sporu o Gibraltar pokusily blokovat unijní dohody, ale v současném střetu se Brusel jasně postavil na stranu Španělska. „Unie prosazuje zájmy svých členů, to v současnosti znamená zájmy Madridu,“ řekl britskému listu Guardian nejmenovaný vysoce postavený unijní úředník.

Za hraničním přechodem, u kterého vlaje španělská vlajka, už je vidět skála Gibraltaru.

Portál Huffington Post pokračuje, že to není poprvé od referenda o brexitu, kdy chce španělská vláda s Londýnem vyjednávat o budoucnosti Gibraltaru. Autor článku připomíná, že v hlasování o brexitu se vyslovilo 96 procent obyvatel Gibraltaru pro setrvání v Evropské unii.

Potěšující dokument

Jak píše španělský list El País, španělský ministr školství, lidovec Iñigo Méndez de Vigo prohlásil, že návrh dokumentu pro vyjednávání o brexitu Madrid potěšil. Také opoziční socialisté a liberální Strana občanů uvedli, že návrhem dokumentu se Španělsku otevírají nové možnosti ve vyjednávání o budoucnosti Gibraltaru.

Londýn však doposud všechna vyjednávání posílal k ledu. Za současné situace se však obě země budou muset na dalším vývoji dohodnout, uzavírá zpravodajský server Huffington Post. Německý deník Die Welt si všímá ostrého výroku britského konzervativního politika Michaela Howarda. „Před 35 lety vyslala britská premiérka jednotky přes půl světa, aby bránila britské občany. Jsem přesvědčen, že současná premiérka udělá totéž,“ řekl bývalý vůdce konzervativců Howard. Svůj výrok později vysvětlil tak, že chtěl Unii pouze připomenout, jakou mají Britové povahu a jak v roce 1982 dopadla válka o Falklandy.

Mluvčí premiérky Mayové mezitím ujistil, že Londýn kvůli ochraně exklávy před Španělskem vojenské síly na Gibraltar posílat nebude. Avšak Mayová Howardova slova nijak neodsoudila, dodává německý deník Die Welt.

autor: rer
Spustit audio