Hrdina z petrohradského metra. Strojvůdce jel dál i po výbuchu, zachránil cestující

Padesátiletý Alexandr Kaverin se po pondělním teroristickém útoku v petrohradském metru dostal do centra pozornosti. Řidič soupravy, ve které explodovala bomba, po výbuchu nezpomalil a vlak zastavil až v nejbližší stanici. Podle policie tak umožnil rychlý přístup záchranářů ke zraněným, což pravděpodobně snížilo počet obětí na životech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strojvůdce Alexandr Kaverin

Strojvůdce Alexandr Kaverin | Zdroj: Reuters

"Uslyšel jsem ránu a vlak pohltil prach. Okamžitě jsem kontaktoval dispečink a popsal situaci. Přes spojení strojvůdce-pasažér ke mně přicházely zmatené zprávy ze všech vozů, cestující mluvili jeden přes druhého. Rozhodl jsem neprodleně dojet se soupravou do stanice," popsal dramatické okamžiky.

V tu chvíli podle vlastních slov neměl čas na paniku. „Konal jsem podle instrukci a příkazů dispečerů. V ten moment nebylo kdy uvažovat o strachu, bylo potřeba konat.“

V petrohradském metru útočil 23letý Kyrgyz, potvrdili ruští vyšetřovatelé

Číst článek

Policie jeho počínání ocenila. "K výbuchu došlo mezi stanicemi a strojvedoucí postupoval naprosto správně, když vlak nezastavil. Umožnil přístup záchranářů ke zraněným a okamžitou evakuaci," uvedla podle ČTK policejní mluvčí Svetlana Petrenková.

Mluvčí petrohradského metra Julija Šavelová už oznámila, že muže, který soupravy řídí patnáct let, za to, že dokázal reagovat s chladnou hlavou, vyznamenají. Vyznamenání dostane i zaměstnanec, který našel druhou nálož v jiné stanici podzemní dráhy. Tu následně zneškodnili pyrotechnici.

Vagon explodoval v pondělí odpoledne v době dopravní špičky mezi dvěma stanicemi v centru města. Výbuch si podle dosavadních zpráv vyžádal 14 mrtvých, pět desítek lidí bylo zraněno.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme