Na jižní Moravě nevyjede ve čtvrtek 59 linek autobusů, odboráři jsou spokojeni

Kvůli stávce řidičů autobusů nevyjede ve čtvrtek na jižní Moravě 59 regionálních linek z 217, s omezením pojede 97 linek. Nejvíce se stávka dotkne Břeclavska, Kyjovska a Vyškovska. Kraj se snaží společně s koordinátorem krajské dopravy, společností Kordis JMK, udělat taková opatření, která co nejvíce omezí dopad stávky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus MHD Brno (ilustrační foto)

Autobus MHD Brno (ilustrační foto) | Foto: Dezidor, Wikimedia Commons

Detailní informace najdou lidé na webu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, uvedla v tiskové zprávě mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Kraj se především snaží domluvit posílení vlakových spojů na tratích Tišnov - Brno - Břeclav, Náměšť nad Oslavou - Brno a Brno - Veselí nad Moravou. "Jednáme s Českými drahami. Lze také očekávat, že cestující využijí například automobilů, aby se dopravili k nejbližším železničním stanicím," uvedl náměstek jihomoravského hejtmana Roman Hanák (ČSSD). Aktuální informace lidé najdou v den stávky nejlépe pomocí mobilních aplikací IDS JMK Poseidon či iRIS.

Čtyři kraje budou ve čtvrtek bez autobusové dopravy, řidiči potvrdili stávku

Číst článek

Někteří autobusoví dopravci také nabídli kraji pomoc v podobě posilových autobusů. "Naším cílem je zajistit fungování páteřních autobusových linek alespoň z okresních měst, kde není odpovídající železniční doprava. Vzhledem k rozsahu stávky však nemůžeme zcela suplovat výpadek ve veřejné dopravě," uvedl ředitel Kordisu Jiří Horský.

Podle informací kraje nevyjedou na linky dopravci Adosa, ČAD Blansko, ČSAD Kyjov Bus, BORS Břeclav, Tourbus, Vydos Bus a Znojemská dopravní společnost PSOTA, celkem by mělo jít o 57 procent všech výkonů. Dopravu v kraji zajišťuje 19 firem. "Můj odhad je, že to bude o něco víc. U zmíněných dopravců nepojede 70 až 100 procent řidičů. Představoval bych si víc, ale je to reálný odraz situace a jsem s tím spokojen. Jde o velkou statečnost lidí, že budou stávkovat," řekl za jihomoravské odboráře Libor Weinstein. Vyjedou také všechny spoje brněnské MHD.

Hejtman: Jde o tlak na vládu

Odboráři zvolili stávku jako nátlak především na vládu, která loni nařídila dávat řidičům minimálně 98,10 koruny za hodinu jízdy a 88 korun za hodinu čekací doby, avšak dosud nechala řešení jen na krajích. Jihomoravský kraj však vzhledem k uzavřeným dlouholetým smlouvám udělal maximum, které zajistí dopravcům peníze na mzdy pouze na letošní a příští rok. Bezproblémové financování pro další léta může zajistit pouze vláda.

"Jihomoravský kraj učinil vše, co podle zákona učinit mohl. Stávku proto vnímám jako tlak na vládu, aby vyřešila otázku mezd systémově. I tak je to nešťastný krok, kdy se oběťmi stávají cestující. Dále budeme vyvíjet tlak na vládu, a to jak s dopravci i odbory, na čemž jsme se dohodli v březnu, tak prostřednictvím Asociace krajů ČR," řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Ke stávce se připojí i řidiči v Jihočeském, Ústeckém a Olomouckém kraji.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme