Byl jsem u Rittiga v hotelu Ventana, s úplatky jsem se nesetkal, řekl soudu exposlanec ODS Šnajdr

Vůbec poprvé Marek Šnajdr veřejně přiznal, že se účastnil schůzek s lobbistou Ivo Rittigem. U Městského soudu v Praze někdejší náměstek ministerstva zdravotnictví a exposlanec ODS vypověděl, že v hotelu Ventana v centru Prahy řešili politickou situaci před sjezdem ODS. Jméno Šnajdr se v zápisníku stíhaného exředitele nemocnice objevuje opakovaně, a to i v souvislosti s dvoumilionovým úplatkem, jenž mu měl Rittig nabízet. Šnajdr ale popřel, že se něco takového stalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Šnajdr jako svědek v kauze Nemocnice Na Homolce

Marek Šnajdr jako svědek v kauze Nemocnice Na Homolce | Foto: Filip Jandourek

"Vyjadřoval jsem se k tomu v jiné kauze, znám ho. Neumím přesně říct odkdy, odhaduji, že od roku 2007. Potkávali jsme se sporadicky, často při společenských záležitostech. Čtyřikrát, pětkrát, neumím si to přesně vybavit," lovil Šnajdr v paměti.

U hlavního líčení v kauze Nemocnice Na Homolce pak přiznal, že se s lobbistou potkal také na schůzkách v hotelu Ventana v centru Prahy, kde si Rittig pronajímal pokoje, v nichž vedl obchodní jednání. Policie část z nich monitorovala.

Nechci jitřit staré rány

"Jednou nebo dvakrát, bylo to v takovém větším sále, bylo tam asi osm lidí. Diskuse se týkaly kongresu. Myslím si, že účasten schůzky (Rittig) byl," řekl Šnajdr. S Rittigem podle něj diskutovali o politice. "Nechci jitřit staré rány, bylo to před kongresem, schůzky se týkaly politické debaty. Problematiku Nemocnice Na Homolce jsme neřešili," popsal Šnajdr.

Kvůli Homolce jsem neuplácel, je to fantasmagorie, tvrdí 'Rittigův' advokát Michal

Číst článek

Po výslechu pak o schůzkách již odmítl mluvit. "Nebudu to komentovat," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu při odchodu z budovy soudu.

Podle zápisníku exředitele Dbalého však Šnajdr ve Ventaně dění kolem Nemocnice Na Homolce řešil. „Ivo volá Šnajdra a po 20 minutách pak setkání ve třech (Šnajdr, Rittig, já) v hotelu Ventana,“ zaznamenal tehdejší šéf Nemocnice Na Homolce 19. října 2010. Podobné zápisky týkající se Šnajdrova angažmá se v deníku pravidelně opakují.

Šnajdr to však před soudem popřel a odmítl text exředitele Homolky rozebírat. "Pana Dbalého považuji za velmi kvalitního lékaře a manažera. Nechci to nějak komentovat, ale nezakládá se to na pravdě," uvedl někdejší ministerský náměstek.

Moo mi Rittig nenabízel

Podle zápisek mu však lobbista Rittig nabízel 'moo', jak Dbalý nazýval peníze, podle kriminalistů úplatky, ve výši dva miliony. „17:00 binge v Bodeguitě, kolem 22:00 sem přichází Ivo Rittig rozpálený do běla na Šnajdra a přináší mi zpět moo, které měl převzít Šnajdr (2M)," poznamenal si Dbalý. A Šnajdr před soudem tvrdil, že jde o fikci. "Nemohu komentovat, považuji to za nesmysl," bránil se.

Od roku 2006 do roku 2010 byl Marek Šnajdr 1. náměstkem třech ministrů zdravotnictví za ODS (Tomáše Julínka, Daniely Filipiové a Dany Juráskové), byl členem správní rady pojišťovny VZP ČR. V roce 2010 se stal jejím předsedou. V roce 2012 se vzdal poslaneckého mandátu, který získal dva roky předtím, následně zasedl v dozorčí radě státní společnosti Čepro. Policie ho poté spolu s Ivanem Fuksou a Petrem Tluchořem obvinila kvůli údajnému přijetí úplatku ve formě takzvaných trafik.

Na dotaz státního zástupce Zdeňka Matuly, zda se někdy ve zdravotnictví setkal s jakoukoliv formou korupce odpověděl Šnajdr, že nesetkal.

Ze zápisníku exředitele Nemocnice Na Homolce však vyplývá, že například o manipulacích kolem zakázky na digitalizaci chorobopisů, z níž se Dbalý a dalších pět lidí u soudu zpovídají, věděl, a dokonce ji kryl. Dbalý a spol. do zakázky podle obžaloby nastrčili společnost DISOL, již skrytě ovládali a nechali ji vyhrát s cenou 146 milionů korun, i když další zájemce o zakázku, společnost DISOL, nabídla o 50 milionů nižší cenu.

„Odjíždím do nemocnice, kde podepisuji výsledek soutěže na digitalizaci (dva uchazeče včetně ICZ vylučuji, určuji naši firmu. Uvidíme, zda vše proběhne v klidu a ICZ se neodvolá – úloha pro Šnajdra,“ poznamenal si Dbalý 3. 7. 2009. Šnajdr připustil, že se se šéfem ICZ zná. Avšak odmítl, že na něj tlačil, aby se jeho společnost kvůli digitalizaci neodvolávala.

Na většinu si nevzpomněl

Během 2,5hodinového výslechu čelil otázkám soudkyně Silvie Slepičkové, státního zástupce Zdeňka Matuly i Dbalého obhájkyně Kataríny Kožiakové-Oboňové. Ptali se ho především na události popisované poznámkami Dbalého. Na většinu z nich si ale Šnajdr nevzpomněl a nedokázal potvrdit, či vyvrátit, zda se staly.

"Velká část byla předmětem mediální prezentace, některé znám, některé ne. Jestli to má popisovat fiktivní příběh, tak jestliže se tam vyskytuje moje jméno stejně jako další jména, nepřijde mi to nijak divné. Ty texty jsou vzdálené realitě, jsou nepravdivé," uvedl Šnajdr. Sám Dbalý, jeho bývalý podřízený, často souhlasně přikyvoval. Šnajdr před soudem vypověděl, že s Dbalým se vídal pravidelně na půdě ministerstva i Nemocnice Na Homolce. Připustil, ale že se scházeli také například v restauracích.

Se Zpravodajským webem Českého rozhlasu pak nechtěl o kauze mluvit. "Je neprofesionální komentovat probíhající trestní řízení a já to nebudu dělat," odmítl otázky s tím, že má zpoždění. Délka výslechu ho prý nezaskočila. ""Já myslím, že to mělo standardní průběh," dodal Šnajdr.

Marek Šnajdr jako svědek v kauze Nemocnice Na Homolce | Foto: Filip Jandourek

Z politického dění se stáhl po obvinění v kauze Nagyová ve větvi týkající se poslaneckých trafik. Policie ho s dalšími poslanci ODS Petrem Tluchořem a Ivanem Fuksou obvinila z výměny poslaneckého mandátu za pozice ve státních firmách, Šnajdr získal post v dozorčí radě Čepra. Avšak Nejvyšší soud nakonec všechny vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení a znemožnil tak jejich stíhání. Český stát se pak všem za nezákonné stíhání omluvil a vyplatil jim statisícové odškodné.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme