Rozhodnutí o stávce nechají odbory v Ústeckém kraji na řidičích. Firma BusLine se dohodla s krajem

V Ústeckém kraji není podle společnosti BusLine důvod ke čtvrteční stávce řidičů. Dopravce uvedl, že v úterý uzavřel s krajem předběžnou dohodu, na základě které Ústecký kraj přispěje na zvýšení mezd řidičů autobusů 5,7 milionu korun do každé oblasti, kde BusLine na základě smluvního vztahu zajišťuje linkovou dopravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus firmy BusLine v Ústí nad Labem

Autobus firmy BusLine v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Vedení společnosti, u které kraj objednává přes polovinu spojů, považuje úterní jednání za konstruktivní a shodu s představiteli Ústeckého kraje vnímá pozitivně. "Společnost BusLine se domnívá, že není důvod ke stávce řidičů autobusů. Tuto zprávu předá odborářům na dnešním mimořádném jednání," uvedla mluvčí Nikola Bradíková.

Týden před stávkou řidičů není jasné, jestli se k ní připojí i všichni z Ústeckého kraje

Číst článek

Zástupci společnosti a kraje se dále dohodli na dřívějším ukončení jednotlivých smluv na zajištění autobusové dopravy. "Na tomto postupu panovala vzájemná shoda, protože uvolněné finanční prostředky ze strany kraje by nepokryly mzdové výdaje firmy na celé období trvání smlouvy," řekla Bradíková. „Budeme dále precizovat podrobnosti smlouvy s představiteli Ústeckého kraje tak, abychom mohli plně uspokojit očekávání našich zaměstnanců, které potřebujeme k zajištění dopravní obslužnosti,“ dodala.

Rozhodnutí, jestli budou řidiči stávkovat, nechává ale předseda odborářů firmy Jiří Kuchynka přímo na šoférech. „Nechávám rozhodnutí na lidech. Myslím, že lidé jsou dospělí, zodpovědní a chytří, aby věděli, jak se mají rozhodnout,“ vysvětluje.

Odborový svaz dopravy naplánoval stávku v autobusové dopravě na čtvrtek. Odboráři společnosti Arriva Teplice se protestu nezúčastní. Další dva dopravci, kteří pro Ústecký kraj jezdí (firma Autobusy Karlovy Vary, která zajišťuje přepravu cestujících třeba na Šluknovsku a ČSAD Slaný) se zatím nevyjádřili.

ČTK, Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme