Za rudé trenky na Hradě padla podmínka. Ztohoven musí zaplatit přes 60 tisíc korun

Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu rozdal třem umělcům ze skupiny Ztohoven za vyvěšení rudých trenýrek nad Pražským hradem podmíněné tresty. Musí také zaplatit škodu přes 60 tisíc korun. Verdikt není pravomocný, všechny strany si ponechaly lhůty pro případná odvolání. Ztohoven nahradili prezidentskou standartu obřími červenými trenýrkami před necelými dvěma lety na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člen skupiny Ztohoven Filip Crhák (vlevo) podlehl následkům dopravní nehody.

Člen skupiny Ztohoven Filip Crhák (vlevo) podlehl následkům dopravní nehody. | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Filipu Crhákovi, Matěji Hájkovi a Davidu Honsovi uložil soud šestiměsíční podmínku s ročním odkladem. Umělci ze skupiny Ztohoven mají také zaplatit Správě Pražského hradu 44 tisíc korun za poškozenou střechu, 10 tisíc korun za přestřihnuté lanko a 8400 korun za ukradenou standartu.

Rudé trenky na jevišti. Husa na provázku představí v Praze hru "Včera jsme to spustili"

Číst článek

Podle verdiktu se dopustili výtržnictví, poškozování cizí věci a krádeže. Všem hrozilo až tříleté vězení. Obžalovaní tentokrát k jednání osobně nepřišli.

Státní zástupkyně navrhovala pro členy skupiny podmíněné tresty. Chtěla také, aby uhradili asi 88 tisíc korun právě za rozstříhanou standartu a poškozenou střechu. Žádala rovněž, aby zaplatili pokutu 10 tisíc korun.

Zmocněnec Hradu Marek Nespala pak požadoval kromě náhrady škody i přes 300 tisíc korun za „hanebný zásah, kterým došlo k narušení práv České republiky“. S tímto nárokem ho ale soudkyně Šárka Šantorová odkázala na civilní řízení.

Obžalovaní již dříve přiznali, že standartu za trenýrky vyměnili a že při tom přestřihli lanko na stožáru standarty. Řekli také, že jsou připraveni škodu zaplatit, nesouhlasili ale s výší uvedenou ve spise. Hájili se ale tím, že mají právo na svobodný projev.

Akce Ztohoven, trenýrky nad Hradem
Umělci standartu za trenýrky vyměnili na podzim 2015. Chtěli tak protestovat proti politice prezidenta Miloše Zemana. Později skupina oznámila, že standartu rozstříhala a rozdala lidem.

Podle obhájce umělců Pokorného by čin vůbec neměl řešit trestní soud. „Jednání obžalovaných bylo svým způsobem ojedinělé, důvody této ojedinělosti jsem tu několikrát připomínal - byl způsob, jakým je vykonáván úřad prezidenta republiky," řekl.

Dodal, že každý z občanů má podle něj právo se vyjadřovat k tomu, jak je veřejný úřad vykonáván. Podle jeho názoru nemohlo jít o trestný čin. „To je buď jednání, které je ve své podstatě zlé, nebo opomenutí, které zlé jednání umožní. Tak tomu v daném případě nebylo," doplnil.

Obvodní soud umělce ze skupiny Ztohoven loni částečně osvobodil a kvůli přestřiženému lanku chtěl případ předat do přestupkového řízení. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil s tím, že právo na svobodu slova není možné řadit nad právo na majetek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme