V Rusku zatýkají po útoku na metro podezřelé a prohledávají byty

Ruské tajné služby zatkly v Petrohradu, kde se v pondělí odehrál atentát s 14 mrtvými, šest přistěhovalců ze Střední Asie kvůli podezření, že verbovali své krajany do řad teroristických organizací Islámský stát a An-Nusra. Ta je v současnosti známa pod názvem Fronta dobytí Sýrie, hlásí se k teroristické síti Al-Káida.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští policisté prohledávají cestující na petrohradském nádraží

Ruští policisté prohledávají cestující na petrohradském nádraží | Zdroj: Reuters

Prověřit spojení předpokládaného útočníka s přívrženci radikálních islamistů nařídil šéf federálních vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin během porady uspořádané v noci na středu. Podle anonymních zdrojů médií není vyloučeno, že atentátník měl společníky.

"Vyšetřovatelé pečlivě prověří všechny styky a kontakty zatčených, je ale záhodno rovnou upozornit, že v tuto chvíli nemáme důkazy o tom, že by se zadržení znali s pachatelem útoku v petrohradském metru," citovala agentura Interfax z úředního komuniké.

Kyrgyzstán jako hnízdo radikálního islámu? 'Migranti v Rusku mohou na Petrohrad doplatit'

Číst článek

Kriminalisté momentálně prohledávají bydliště podezřelých a zabavují extremistickou literaturu. Chystá se také vznesení obvinění a vzetí do vazby.

Pondělní atentát si vyžádal 14 obětí a padesátku raněných, 12 obětí se dosud podařilo identifikovat. Útok byl podle vyšetřovatelů dílem etnického Uzbeka s ruským pasem Akbaržona Džalilova, který před sedmi lety přijel do Petrohradu z rodného Kyrgyzstánu. Dříve se neprojevoval tak, aby se dostal do hledáčku úřadů či tajných služeb. Podle tisku vyšetřovatelé předpokládají, že se jej podařilo naverbovat islamistům během návštěvy v kyrgyzském městě Oš. V řadách IS podle odhadů bojuje více než tisícovka Kyrgyzů.

Kriminalisté prohledali atentátníkovo bydliště, kde však podle agentury Interfax nenašli nic podezřelého, což "vede k myšlence, že útočník patrně měl společníky, kteří mu bomby dodali".

Do Petrohradu ve středu přiletěli z Kyrgyzstánu příbuzní předpokládaného atentátníka. "Já tomu nevěřím," prohlásila jen Džalilovova matka a dalších vyjádření se zdržela. Rodiče mají identifikovat tělo, jakož je čeká i výslechu u ruských vyšetřovatelů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme