Jára Cimrman míří do Ameriky. Ohromit tamní publikum se pokusí představením Záskok

5. duben 2017

Jára Cimrman míří za oceán. Šest představení ve třech městech Spojených států – to bude dubnové turné s hrou Záskok. Postavy z Cimrmanových her už víc než tři roky promlouvají k divákům v angličtině v Žižkovském divadle Járy Cimrmana. A získat další příznivce se pokusí přímo v Americe.

Známé žehlení v podání Petra Bruknera jako Vlasty v Záskoku můžete vidět v traileru k představení Stand In, tedy Záskoku na You Tube. O Divadle Járy Cimrmana se v něm mluví jako o českých Monty Pythonech.

Nápad přenést Cimrmana ze Žižkova do Ameriky vznikl po úspěšné premiéře Záskoku v angličtině před třemi lety. Cimrman English Theatre, skupina anglicky mluvících herců, kteří žijí u nás, hraje Záskok dodnes.

„Když jsme poprvé zavolali Svěrákovi a řekli mu, co chceme udělat, řekl: Nemožné, to nepřeložíte. Funguje to totiž jen v češtině,“ přiznal tehdy Českému rozhlasu režisér Brian Stewart.

Zdeněk Svěrák byl ale po premiéře nadšený. Stejně jako teď z nápadu, že se Jára Cimrman poprvé vydá dobýt také americká pódia, jak se svěřil na jiném videu na YouTube. „Jako dramatik je v Americe málo známý a tohle je příležitost, jak by se tam mohl prosadit,“ říká.

Na pozvání české ambasády zahrají Záskok ve druhé polovině dubna celkem šestkrát, a to v New Yorku, Washingtonu a Baltimoru. Výpravu Cimrman dobývá Ameriku zdokumentuje stejnojmenný film. Jeho režie se ujme David Smoljak.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio