Začínáme věřit české kuchyni a tomu, že i samotná mrkev může chutnat, myslí si Roman Vaněk

6. duben 2017

Dobré jídlo a pití k Čechům prostě patří, není tedy divu, že každoročně přibývají nové food festivaly. Ty lákají na jedinečný gastronomický zážitek a ochutnávku jídel, která si doma pravděpodobně běžně neuvaříte. Ani první ročník Blaf food festu není výjimkou. Nechte si čvachtat!

Sushi s párkem, knedlíková pizza, salát z kuřecích kůžiček nebo mléková polévka. To vše se dalo ochutnat. Byla to recese, nebo chtěli organizátoři na něco upozornit?

„Chtěli jsme poukázat i na to, že se spousta lidí soustředí na vysokou gastronomii, jedí paleo, asijská jídla apod., ale my jsme chtěli ukázat, že v českých kuchyních se jí obyčejně. Všichni jsme vyrostli na rohlíkách s májkou, jsme zdraví a je to v pořádku. Je to také o tom najít tu zdravou cestu,“ odpovídá spoluorganizátorka Blaf food festu Monika Hillebrandová.

Začínají nás bavit obyčejné produkty

Blaf food fest nabídl pokrmy z potravin, které jsou asi v představách mnoha lidí nekombinovatelné. Inspiraci ale přitom organizátoři čerpali z reálných receptů, které se objevily také v knize jednoho televizního reportéra. Ta sklidila svého času velký úspěch a rychle se vyprodala. Co to o nás Češích a o našem vztahu k jídlu vypovídá?

Podle zakladatele Pražského kulinářského institutu a šéfkuchaře Romana Vaňka je to jeden z extrémů, které v současné době zažíváme. „Daří se nám velmi dobře, zažíváme konjukturu, jak gastronomickou, tak ve společnosti,“ myslí si a dodává, že by to nebral až tak vážně.

Roman Vaněk, spoluzakladatel Pražského kulinářského institutu

Střední proud Čechů se podle Vaňka začíná o gastronomii zajímat: „Začínají nás bavit obyčejné produkty, které můžeme koupit v supermarketu nebo na farmářských trzích. Začínáme zase věřit české kuchyni, tomu, že mrkev sama může chutnat a na hranolky nemusím dávat nějaké bláznivé koření.“

Samotný Blaf food fest považuje za úžasnou recesi. „Ti lidé, co to pořádali, vědí velmi dobře, co dělají, a jde jen o legraci. Nikdo z nás tady není od toho, aby záměrně šel a ochutnával nějaké zrůdnosti,“ uzavírá Roman Vaněk.

autoři: msp ,
Spustit audio