Začínáme věřit české kuchyni a tomu, že i samotná mrkev může chutnat, myslí si Roman Vaněk
Dobré jídlo a pití k Čechům prostě patří, není tedy divu, že každoročně přibývají nové food festivaly. Ty lákají na jedinečný gastronomický zážitek a ochutnávku jídel, která si doma pravděpodobně běžně neuvaříte. Ani první ročník Blaf food festu není výjimkou. Nechte si čvachtat!
Sushi s párkem, knedlíková pizza, salát z kuřecích kůžiček nebo mléková polévka. To vše se dalo ochutnat. Byla to recese, nebo chtěli organizátoři na něco upozornit?
„Chtěli jsme poukázat i na to, že se spousta lidí soustředí na vysokou gastronomii, jedí paleo, asijská jídla apod., ale my jsme chtěli ukázat, že v českých kuchyních se jí obyčejně. Všichni jsme vyrostli na rohlíkách s májkou, jsme zdraví a je to v pořádku. Je to také o tom najít tu zdravou cestu,“ odpovídá spoluorganizátorka Blaf food festu Monika Hillebrandová.
Začínají nás bavit obyčejné produkty
Blaf food fest nabídl pokrmy z potravin, které jsou asi v představách mnoha lidí nekombinovatelné. Inspiraci ale přitom organizátoři čerpali z reálných receptů, které se objevily také v knize jednoho televizního reportéra. Ta sklidila svého času velký úspěch a rychle se vyprodala. Co to o nás Češích a o našem vztahu k jídlu vypovídá?
Podle zakladatele Pražského kulinářského institutu a šéfkuchaře Romana Vaňka je to jeden z extrémů, které v současné době zažíváme. „Daří se nám velmi dobře, zažíváme konjukturu, jak gastronomickou, tak ve společnosti,“ myslí si a dodává, že by to nebral až tak vážně.
Střední proud Čechů se podle Vaňka začíná o gastronomii zajímat: „Začínají nás bavit obyčejné produkty, které můžeme koupit v supermarketu nebo na farmářských trzích. Začínáme zase věřit české kuchyni, tomu, že mrkev sama může chutnat a na hranolky nemusím dávat nějaké bláznivé koření.“
Samotný Blaf food fest považuje za úžasnou recesi. „Ti lidé, co to pořádali, vědí velmi dobře, co dělají, a jde jen o legraci. Nikdo z nás tady není od toho, aby záměrně šel a ochutnával nějaké zrůdnosti,“ uzavírá Roman Vaněk.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka